"OCA I MAJKU SAM ISKOPAO IZ RUŠEVINA, PA SAM KOPAO DA IH SAHRANIM": Na grobljima u Turskoj uskoro neće biti mesta
Turska, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SPOMENICI BEZ NATPISA

"OCA I MAJKU SAM ISKOPAO IZ RUŠEVINA, PA SAM KOPAO DA IH SAHRANIM": Na grobljima u Turskoj uskoro neće biti mesta

Na ulici ispred groblja, nekoliko desetina tela je na kamionima poređano jedno na drugo, i čeka se na ukop

Objavljeno:

Na groblju Nurdagi, u turskoj provinciji Gazijantep, koja je razorena u zemljotresima koji su ove sedmice potresli ovo područje, uskoro više neće biti mesta da se pokopaju mrtvi.

Sveže iskopani grobovi imaju spomenike bez natpisa, a kraj njih stoje samo komadići tkanine sa odeće zakopane žrtve, kako bi neko možda mogao da ih identifikuje.

Na ulici ispred groblja, nekoliko desetina tela je na kamionima poređano jedno na drugo, i čeka se na ukop. Na groblje su brže bolje stigli imami kako bi mogli da izvedu obrede pre sahrane. Nekada čitaju molitve i za po deset žrtava odjednom.

Zemljotres, Turska
foto: MUP Srbije

Zvaničnici su dostavile desetine kovčega iz okolnih mesta, čak i iz Istanbula, kako bi žrtve razornih potresa bile dostojno sahranjene.

Pet dana nakon dva razorna potresa jačine 7,7 i 7,8 stepeni po Rihteru, koji su potresli Tursku nedaleko od granice sa Sirijom, broj mrtvih iz časa u čas neprekidno raste. Broj žrtava u obe države prestigao je 21.000, a Nurdagi i gradovi širom juga Turske i severne Sirije izgledaju apokaliptično.

"Više od 40 odsto stanovništva ovog grada možda više nije živo", kaže za Guardian Sadik Gunes, imam u Nurdagiju. Njegova kuća nalazila se uz džamiju, koja uništena je do temelja u potresu.

Vatrogasci u Turskoj, Zemljotres, Turska, Vatrogasci
foto: MUP

Kako više bogomolja ne postoji, obrede i masovne sahrane vrše na otvorenom.

"Više ne znam koliko sam ljudi sahranio od ponedeljka. Proširili smo groblje... Pod ruševinama i dalje ima ljudi... I njih ćemo sahraniti kada ih izvuku. Sahrane vršimo i tokom noći, dolazi narod da nam pomogne", kaže Imam.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.