UDOMILA GORILU NI NE SLUTEĆI NA TRAGEDIJU: Odgajala ga kao čoveka, gledala kao SINA, a onda je POČELA AGONIJA
Gorila, Foto: Printscreen/Youtube/Reuters

PRIČA KOJA ĆE VAS RAZNEŽITI

UDOMILA GORILU NI NE SLUTEĆI NA TRAGEDIJU: Odgajala ga kao čoveka, gledala kao SINA, a onda je POČELA AGONIJA

Umeo je da obavlja sve dnevne aktivnosti, a uprkos tome što nije umeo da govori, svi su ga razumeli

Objavljeno:

Iskustvo žene koju su odgajali majmuni u džungli za mnoge je neverovatno, a dokaz da je ljubav između čoveka i životinje neizmerna, pokazala je i porodica koja je živela sa lavom koji je postao agresivan.

Uprkos tome što ponekad mogu biti agresivne, životinje nikada ne zaboravljaju ljubav koju dobijaju od čoveka, a priča o gorili koji je odrastao u jednom selu mnoge će raznežiti.

Naime, Selo Uli 1918. godine svojilo je gorilu, a Džon Danijel, kako su ga nazvali, nije bio obična gorila. Imao je svoju spavaću sobu, pio je čaj i jabukovaču, i navodno je mogao sam da pere veš.

Izvanrednu priču o selu koje je usvojilo gorilu pre jednog veka ispričao je istoričar iz Glosteršira u novoj knjizi lokalne istorije, piše The Guardian.

Knjiga govori o tome kako su seljani u Uleju usvojili gorilu nakon što su ga u Gabonu uhvatili francuski vojnici koji su ubili njegove roditelje. Godine 1917. na prodaju u londonskoj robnoj kući primetio ga je stanovnik Ulija, Maj Rupert Peni, koji je platio 300 funti (oko 20.000 funti u današnjem novcu) i nazvao ga Džon Danijel. Njegova sestra odgajala je gorilu kao ljudsko biće, smatrajući ga dečakom. Džon Danijel je bio omiljeni stanovnik sela, dok je neretko odlazio u šetnje sa decom Ulei juniorske škole.

Gorila
Gorila foto: EPA-EFE/TIM KEETON, Ilustracija

"Donedavno smo imali ljude koji su ga se sećali kako je sa decom šetao po selu. Išao je u bašte i jeo ruže. Deca su ga gurala u kolicima. Znao je koja je kuća dobra za jabukovaču i često bi odlazio u tu kuću da izvuče kriglu jabukovače.". rekao je Grov i dodao:

"Takođe ga je fascinirao seoski postolar i gledao ga kako popravlja cipele. Imao je svoju spavaću sobu, mogao je da koristi prekidač za svetlo i toalet, sam je nameštao krevet i pomagao u pranju."

Džon Danijel nije bio ograničen iskljčivo na seosku sredinu, a neretko je posećivao London, hde je njegova vlasnica imala dom. Funkcionisao je po istom principu kao i ljudi, a njegova vlasnica gledala ga je kao najbližeg člana porodice.

Umeo je da obavlja sve dnevne aktivnosti, a uprkos tome što nije umeo da govori, svi su ga razumeli.

Tragična sudbina

Nakon što je Džon Danijel dostigao svoju punu veličinu, gospođa Kaningem više nije mogla da se brine o njemu, te je odlučila da ga proda. Ubrzo je našla kupca.

Gospođa Kaningem verovala je da će gorila biti udomljen i da će živeti kao i kod nje, međutim, dospeo u ruke cirkusa Barnuma i Bejlija, a takođe je bio izložen u zoološkom vrtu u Medison Skver Gardenu u Njujorku, gde mu se zdravlje pogoršalo i verovalo se da žudi za bivšom "majkom".

Zoološki vrt je obavestio prvobitnu vlasnicu o njegovom zdravstvenom stanju, međutim, pre nego što je ona stigla po njega - umro je od upale pluća.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media