DOK SE TURSKA BORI SA ZEMLJOTRESIMA, 1 ZEMLJA DANAS ŠTRAJKUJE: Evo šta se DEŠAVA
Medicinski radnik, Foto: Profimedia

REŠENJE SE NE NAZIRE

DOK SE TURSKA BORI SA ZEMLJOTRESIMA, 1 ZEMLJA DANAS ŠTRAJKUJE: Evo šta se DEŠAVA

Ministar zdravlja Stiv Barkli pozvao je sindikate da prekinu štrajkove

Objavljeno: 17:01h

Desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u Hitnoj pomoći u Velikoj Britaniji stupili su danas u dvodnevni štrajk.

Sindikati navode da je ovo najveći štrajk u istoriji javnog zdravstvenog sistema u Britaniji, preneo je AP.

Sindikati medicinskih sestara su saopštili da će se pružanje hitne pomoci i lečenje pacijenata obolelih od kancera nastaviti tokom njihovog 48-časovnog štrajka, ali da će na hiljade zakazanih pregleda i lakših intervencija verovatno biti odloženo. Zaposleni u Hitnoj pomoci naveli su da će odgovoriti na najhitnije pozive tokom celodnevnog štrajka.

Ambulantna kola
Ambulantna kolafoto: Profimedia

Šeron Grejem, generalna sekretarka sindikata Junajt, koji predstavlja deo zaposlenih u Hitnoj pomoći, izjavila je juče da "ni na kom nivou nije bilo razgovora sa vladom" o platama.

Ona je pozvala britanskog premijera Rišija Sunaka da "dođe za sto i pregovara, zasuče rukave i pregovara o platama u Nacionalnom zdravstvenom sistemu, jer to je ono što je potrebno".

Pet Kalen, predsednica sindikata medicinskih sestara Kraljevskog koledža, rekla je da bi smislena ponuda vlade mogla da dovede štrajk "brzo do kraja". Sindikati traže povećanje plata za tekuću godinu, ali je vlada navela da ce razgovarati samo o narednoj godini.

Funta
Funtafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ministar zdravlja Stiv Barkli pozvao je sindikate da prekinu štrajkove, krenu napred i uđu u konstruktivan dijalog o platama za 2023-2024.

Na štrajk su se odlučile medicinske sestre u Engleskoj, dok su u Škotskoj i Velsu, koji imaju poluautonomne vlade zadužene za zdravstvenu politiku, sindikati odlučili da ne stupe u štrajk dok se pregovori nastavljaju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.