EVO KO JE OLEKSEJ REZNIKOV, SMENJENI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE: Ostaće upamćen i zbog MOMENTA SA LAVROVIM!
Oleksej Reznikov, Foto: Printscreen/Youtube/ Пресслужба Міноборони України

rat u ukrajini

EVO KO JE OLEKSEJ REZNIKOV, SMENJENI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE: Ostaće upamćen i zbog MOMENTA SA LAVROVIM!

Rođen je 18. jun 1966. godine u Lavovu. Od 1984. do 1986. godine služio je u Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu

Objavljeno:

Oleksej Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine, javlja AFP.

Reznikov je ukrajinski advokat, političar, a od 4. novembra 2021. godine bio je ministar odbrane Ukrajine. Prethodno je bio potpredsednik Vlade Ukrajine zadužen za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

Rođen je 18. jun 1966. godine u Lavovu. Od 1984. do 1986. godine služio je u Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu. Diplomirao je pravo na Lavovskom univerzitetu, gde je i magistrirao 1991. godine.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajinifoto: Profimedia

Nakon studija počinje da se bavi pravom. Osnovao je advokatsku kancelariju Pravis, koja se kasnije spojila sa advokatskom kancelarijom Magisters. Tokom svoje advoktske prakse Reznjikov je branio bivšeg predsednika Ukrajine, tada predsedničkog kandidata, Viktora Juščenka pred Vrhovnim sudom Ukrajine.

Nakon lokalnih izbora 2014. godine izabran je za poslanika u Gradskom veću Kijeva, kao član stranke Solidarnost. Kasnije je imenovan za zamenika gradonačelnika Kijeva.

Dana 18. septembra 2019. godine, predsednik Volodimir Zelenski ovlastio je Reznjikova da predstavlja Ukrajinu u radnoj grupi Trilateralne kontakt grupe oko rešavanja statusa Donbasa.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

Dana 4. marta 2020. godine imenovan je za potpredsednika Vlade Ukrajine za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u kabinetu Denisa Šmigalja. Dana 4. novembra 2021. godine izabran je za ministra odbrane Ukrajine.

Podsećamo, Reznikov je često govorio o saradnji sa Zapadom tokom rata u Ukrajini.

Lavrov
Lavrovfoto: Profimedia

Njegova popularnost naglo je skočila tokom sukoba u Ukrajini, a njegov razgovor sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovim se i danas prepričava. Naime 26. februara, dva dana nakon početka rata u Ukrajini, Lavrov je na sastanku rekao da sukob može odmah da se zaustavi ako Ukrajina potpiše kapitulaciju, ali mu je Reznikov rekao da je on spreman da prihvati rusku kapitulaciju.

Očekuje se da će ga na mestu ministra zameniti dosadašnji načelnik vojne obaveštajne agencije Kirilo Budanov.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.