OTAC ZADAVIO ĆERKU: Stravična smrt POZNATE JUTJUBERKE, ubio ju je DOK JE SPAVALA
Ubistvo iz časti, Foto: Profimedia

femicid

OTAC ZADAVIO ĆERKU: Stravična smrt POZNATE JUTJUBERKE, ubio ju je DOK JE SPAVALA

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan u petak je saopštio da je Tibu Ali ubio njen otac

Objavljeno: 18:24h

Desetine iračkih demonstranata okupilo se danas kako bi osudilo takozvano "ubistvo iz časti" 22-godišnje "Jutjub" zvezde Tibe Ali koju je zadavio otac.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan u petak je saopštio da je Tibu Ali ubio njen otac 31. januara u centralnom gradu Divanijahu, koji se potom predao policiji, preneo je AP.

U izveštajima se navodi da je otac zadavio Ali tokom noći dok je spavala.

Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženamafoto: Profimedia

"Ubistvo iz časti"

Takozvano "ubistvo iz časti" naišlo je na osudu grupa za zaštitu ženskih prava i stanovnika, koji smatraju da je potrebno reformisati zakonodavstvo kako bi se uvele oštrije kazne počiniocima.

Demonstranti su držali transparente na kojima se osuđuje ubistvo i zahtevaju zakonodavne reforme. Na jednom od transparenata je pisalo "U zločinu ubijanja žena nema časti".

Član 41. Krivičnog zakona zemlje dozvoljava muževima da "disciplinuju" svoje supruge, što uključuje i premlacivanje. Član 409 smanjuje kaznu za ubistvo za muškarce koji zbog preljube ubiju ili trajno ozlede svoje žene ili rođake na do tri godine zatvora.

Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženamafoto: Profimedia

Tiba živela u Istanbulu

Tiba Ali je živela u Istanbulu, u Turskoj i imala je svoj "Jutjub" kanal sa preko 20.000 pretplatnika na kojem je prikazivala svoj život sa dečkom rođenim u Siriji, investitorom u nekretnine.

U svom prvom video snimku na "Jutjubu" u novembru 2021, Ali je rekla da se preselila u Tursku da nastavi školovanje, ali da je odlučila da ostane jer je tamo uživala u svom životu u toj zemlji. Njen otac se navodno nije složio sa tim potezom, niti sa njenim planovima da se uda za dečka.

Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženamafoto: Profimedia

Maan je rekla da su Ali i njen otac imali žestok spor tokom posete Iraku i da je dan pre njenog ubistva intervenisala lokalna policija kako bi im pomogla da se dogovore.

Ograničenja ženama u islamskom svetu nažalost nisu novost, te žene u Avganistanu imaju ogormne probleme sa pravilima nove vlasti.

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.