SVEŠTENIK ZVAO POLICIJU USRED SLUŽBE: Zapretio i da će NAJURITI VERNIKE, isplivao snimak INCIDENTA, BIZARNO (VIDEO)
Pop, Foto: PrintScreen/ Instagram/ caef29

bahatost

SVEŠTENIK ZVAO POLICIJU USRED SLUŽBE: Zapretio i da će NAJURITI VERNIKE, isplivao snimak INCIDENTA, BIZARNO (VIDEO)

Sveštenik odlučio da preuzme stvar u svoje ruke, vernici odgovorili tako što su ga molili da se smiri, ali to izgleda nije urodilo plodom

Objavljeno:

Bizaran snimak iz Meksika izazvao je polemiku na društvenim mrežama zbog ljutite reakcija jednog pastora koji je video da vernici ne daju prilog. Prema onome što je poznato, incident se odigrao u crkvi u Meksiku gde vernici nisu ispunili svoju obavezu da daju tzv. desetinu (el diezmo).

To je inače srednjevekovni španski porez od 10 odsto na sve poljoprivredne proizvode, koji su svi domaćini morali da plaćaju katoličkoj crkvi. Ukinula ga je tek kraljica Izabela II sredinom 19. veka, ali se naziv za crkvene priloge zadržao. Najčešće se plaćao u grlima stoke, tovarima voća, vinu, žitu, maslinovom ulju… Nakon što bi “dezmero” odneo dobra u crkvu, od njihove prodaje bi se finansirala izgradnja novih manastira, održavanje starih i troškovi života sveštenstva.

Sveštenik
Sveštenikfoto: Profimedia

U međuvremenu je moć katoličke crkve drastično opala, ali to nije sprečilo ovog meksičkog pastora da se izdire na svoju pastvu, kao da ima mandat od španskog kralja lično.

– Potpisali ste članstvo. Jasno je da pastor ima autoritet, pročitajte, jasno kaže, ja sam pastor – vikao je na okupljene.

@caef29

Pastor lost his congregation

♬ original sound - caef29

Na njegov vapaj su neki vernici odgovorili tako što su ga molili da se smiri, ali to izgleda nije urodilo plodom, pa su drugi crkvenjaci morali da mu priđu i obuzdaju ga. Čak su neki vernici prilazili da daju pare besnom pastoru koji ih je odbijao jer “to nije ceo iznos desetine”.

Pastorov gnev je bio toliki da je pozvao policiju da traži od njih da izbace ljude koji nisu isplatili dogovoreni novac sa mesta. Nadležni su na kraju došli crkvu da smire stvari.

Krst
Krstfoto: Profimedia

Snimak ovog je postao viralian i izbila polemika sa mišljenjima za i protiv stava vernika neki korisnici su iskoristili priliku da iznesu svoje mišljenje protiv onoga što smatraju „prevarom putem religije sa lažnim pastirima koje zanima samo iznuđivanje novca od vernika“.

Neki su ipak pravdali popa ističući da “crkve koje žive od onoga što im vernici daju, pa ako su već potpisali obavezu, morali su da je ispoštuju davanjem desetine kako bi crkva se može održati“.

Sveštenici sve češće postaju hitovi na društvenim mrežama.

(Espreso/ Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.