SAD UVELE NOVE SANKCIJE: Ova zemlja je sada na UDARU!
Američka zastava, Foto: Profimedia

NOVE SANKCIJE

SAD UVELE NOVE SANKCIJE: Ova zemlja je sada na UDARU!

Evropska unija je danas uvela novi paket sankcija Iranu zbog „brutalne i nesrazmerne upotrebe sile“ protiv demonstranata

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog nasilnog gušenja protesta

Objavljeno:

SAD su danas u koordinaciji sa Velikom Britanijom i EU uvele sankcije Fondaciji saradnje Korpusa garde islamske revolucije i visoko pozicioniranim iranskim zvaničnicima i tako povećale pritisak na Teheran zbog nasilnog gušenja demonstracija u zemlji, prenosi Rojters.

Ove sankcije su usmerene protiv „ključnog ekonomskog oslonca Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) koji finansira brutalnu represiju režima,“ navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Sankcije su usmerene i protiv visoko pozicioniranih iranskih bezbednosnih zvaničnika koji su učestvovali u gušenju protesta u Iranu na svim nivoima, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija SAD smatra da je Fondacija saradnje Korpusa garde islamske revolucije odigrala „ključnu ulogu u gušenju iranskih protesta, uz drastično kršenje ljudskih prava.“

Među sankcionisanima su i petorica članova upravnog odbora Fondacije, zamenik ministra za obaveštajne službe i bezbednost Naser Rašedi i četvorica visoko rangiranih vojnih zapovednika IRGC.

Protesti u Iranu
Protesti u Iranufoto: EPA-EFE/MONIRUL ALAM

SAD i partnerske zemlje će uvek reagovati kada se Teheran bude oslanjao na nasilje, lažne sudske procese, pogubljenja demonstranata i utiskivanje građana Irana, zaključio je podsekretar obaveštajne službe za terorizam i finansije Ministarstva finansija SAD Brajan Nelson.

Velika Britanija je danas takođe proširila listu sankcionisanih osoba i firmi povezanih s režimom u Teheranu zbog „brutalne represije“ nad iranskim narodom.

Evropska unija je danas uvela novi paket sankcija Iranu zbog „brutalne i nesrazmerne upotrebe sile“ protiv demonstranata.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.