ECB JOŠ AGRESIVNIJA SA KAMATNIM STOPAMA: Ovog DATUMA se očekuje novo POOŠTRAVANJE
ECB, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

PROMENE

ECB JOŠ AGRESIVNIJA SA KAMATNIM STOPAMA: Ovog DATUMA se očekuje novo POOŠTRAVANJE

Cene su porasle 9,2 odsto u decembru u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci prošle nedelje.

Objavljeno:

Evropska centralna banka (ECB) biće agresivnija nego što se pre mislilo u svojoj kampanji pooštravanja, dodajući još 50 baznih bodova svojoj stopi na depozite 2. feburara, dok nastavlja svoju borbu protiv neobuzdane inflacije, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Iako centralna banka eurozone podiže stope najbržim tempom u istoriji, do sada nije uspela da dovede inflaciju ni blizu cilja od 2 odsto. Cene su porasle 9,2 odsto u decembru u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci prošle nedelje.

Predsednica ECB-a Kristin Lagard i njeno Upravno veće podići će kamatnu stopu na 2,50 odsto 2. februara, očekuje 55 od 59 ekonomista u anketi od 13. do 20. janaura. Verovatno će to pratiti s još jednim povećanjem od 50 baznih bodova u martu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Centralna banka zatim će dodati 25 baznih bodova sledećeg tromesečja pre pauze, dajući terminalnu stopu u trenutnom ciklusu od 3,25 odsto, što je najviše od kraja 2008. U anketi u decembru, stopa je krajem marta postavljena na 2,50 odsto.

Na pitanje kako su rizici bili iskrivljeni u njihovim predviđanjima stope terminalnih depozita, više od dve trećine ispitanika, 23 od 33, reklo je da je verovatnije da će završiti više nego niže nego što trenutno očekuju.

“Rizik je da će oni zapravo biti agresivni kao što su tvrdili. Lagard i drugi rekli su da su u dugom roku gde ćemo podići stope na sastanku do sastanka 2023.”, rekla je Silke Tober s Instituta za makroekonomsku politiku (IMK).

“To je vrlo jasan rizik, ali mislim da bi to bila greška”

Očekuje se da će stopa refinansiranja sledeće nedelje porasti za 50 baznih bodova na 3,00% i dosegnuti vrhunac od 3,50% u martu.

(Espreso/Blic/Agencije/See Biz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.