ŽENA INVALID PALA SA VOŽNJE U DIZNILEDNU: Zaposleni joj se SMEJALI, niko nije POMOGAO, ubrzo nakon toga je UMRLA
Inavlidska kolica, Foto: Rina

nehumanost

ŽENA INVALID PALA SA VOŽNJE U DIZNILEDNU: Zaposleni joj se SMEJALI, niko nije POMOGAO, ubrzo nakon toga je UMRLA

Porodica traži od Diznilenda da plati medicinske troškove, troškove sahrane, kao i pravne troškove i sve druge slučajne troškove

Objavljeno:

Džoan Agilar (66) umrla je u januaru 2022. od septičkog šoka, pet meseci nakon što je pala vožnje u Diznilendu. Njene dve ćerke podnele su tužbu nakon što su se dve zaposlene rugale ženi umesto da joj pomognu posle pada u kome je zadobila smrtonosne povrede, prenosi Dejli mejl.

Porodica traži od Diznilenda da plati medicinske troškove, troškove sahrane, kao i pravne troškove i sve druge slučajne troškove. U sudskim podnescima koje je dobio Dejli mejl, Diznilend negira optužbe i traži od suda da u potpunosti odbaci tužbu. Đoanine ćerke su u tužbi navele da se njihova majka osećala posramljeno zbog te situacije i da se osećala dehumanizovano.

U tužbi se navodi da su Agilar i njene dve ćerke, Andrea Maulul i Zenobija Ernandez, otišle u park Anahajm 22. avgusta 2021. na porodični izlet. Po dolasku su dobili invalidska kolica zbog povrede kolena. Odlučili su da se provozaju popularnom atrakcijom Krstarenje po džungli koja se nalazi u oblasti Adventureland u parku. Zaposleni su trima ženama rekli da vožnja na atrakciju nije pristupačna za invalidska kolica. "Posetioci na ovoj atrakciji mogu da ostanu u invalidskim kolicima", navodi se na sajtu parka. Žene su ipak odlučile da se provozaju, a ćerke su morale da pomognu majci da uđe i izađe iz čamca. Nakon završetka vožnje, zaposleni su počeli da se smeju i kikoću dok su gledali kako Agilar izlazi iz broda.

"Izlazak iz čamca bio je teži jer je od nje bilo potrebno da podiže telo potkolenicama, što zbog invaliditeta nije bilo moguće. Borba je bila očigledna, a zaposleni u Diznilendu su se smejali dok je Agilar pokušavala da bezbedno siđe sa čamca", navodi se u tužbi.

Dok se pela uz nestabilne blokove, pala je unazad i slomila butnu kost. Žena je kolima Hitne pomoći prevezena u obližnju bolnicu, gde je operisala desnu nogu i ostala 10 dana da se oporavi od pada i operacije. Nakon skoro dvonedeljnog boravka u Anaheim Global Medical Center, Agilar je prebačen u rehabilitacioni centar u Oknardu u Kaliforniji. U toj ustanovi ostala je pet meseci, odnosno dok nije umrla od septičkog šoka. Iako u početku možda ne izgleda povezano, septički šok se često javlja kod pacijenata koji se oporavljaju od procedura i boravka u bolnici. Po život opasno stanje izazivaju bakterije ili gljivice. Bivši mrtvozornik koji je razgovarao sa registrom okruga Orindž rekao je da pad ne može direktno da izazove razvoj septičkog šoka.

Diznilend
Diznilendfoto: PrintScreen/ YouTube/ New York Post

Hernandez i Maulul tvrde da je smrt njihove majke prouzrokovana povredama zadobijenim u tematskom parku. Ćerke sada traže od parka da plati sve troškove u vezi sa smrću njihove majke zbog neprijatnog iskustva kroz koje su preživele. "Moji klijenti su otišli ​​u Diznilend sa nadom da će stvoriti srećne uspomene za ceo život, a umesto toga otišli ​​su sa sećanjem na nedostatak dostojanstva i poštovanja prema majci što je na kraju dovelo do njene smrti. Slomljenog su srca, leče se i traže da neko odgovara za ono što se dogodilo", rekao je za SCNG advokat porodice Majkl Džendron.

Porodica je podnela prvobitnu tužbu protiv Diznilenda 18. novembra zbog kršenja Zakona o Amerikancima sa invaliditetom. Oni traže naknadu troškova za pokrivanje fizičkog bola, duševne patnje, poniženja, medicinskih troškova i troškova sahrane. U pisanom odgovoru, Diznijevi advokati su osporili optužbe. Rekli su da su povrede nanete sopstvenom nepažnjom, a da su tome doprinele i njene ćerke. Tužba je dodeljena okružnom sudiji Sjedinjenih Država Cormac J. Carnei u Santa Ani, Kalifornija.

Da postoji neobazrivost i manjak empatije prema ljudima sa invaliditetom možemo videti svakodnevno, a ni političari i političarke nisu isključene iz ove diskriminacije.

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.