HTELA DA IMA DECU SA MRTVIM SUPRUGOM, PA URADILA NEŠTO KRAJNJE BIZARNO: Sve se odigralo dok je bio u KOMI (VIDEO)
Dajan Blud, Foto: Printscreen/Daily mail Video

HAOS

HTELA DA IMA DECU SA MRTVIM SUPRUGOM, PA URADILA NEŠTO KRAJNJE BIZARNO: Sve se odigralo dok je bio u KOMI (VIDEO)

Stiven Blud je umro u 30. godini od bakterijskog meningitisa 1995.

Objavljeno:

Priča o majci koja se borila za pravo na decu koristeći spermu svog mrtvog muža mogla bi komotno da bude ispričana u nekom novom dokumentarcu ili TV drami.

Dajan Blud (50) iz Notingemširu, dobila je značajan pravni spor 1997. godine, kada joj je dozvoljeno da posthumno uzme spermu njenog muža nakon što je sakupljena dok je on bio u komi.

Stiven Blud je umro u 30. godini od bakterijskog meningitisa 1995. godine, a sperma mu je prikupljana pre nego što je umro, ali bez njegovog pismenog pristanka.

Smrt
foto: Profimedia

Pojavljujući se u emisiji ITV sa sinovima Lajamom (23) i Džoelom (19) na obeležavanju 25 godina od izricanja presude, Dajan je rekla da za ovaj slučaj postoji više interesovanja nego ikada ranije.

– Kako vreme prolazi, ovaj slučaj ulazi u pravne knjige i mislim da je zanimljivo upoznati ljude koji su bili uključeni. Pričalo se o tome da se možda radi dokumentarni film i drama, kako vreme odmiče, to dobija na zamahu. Nisam očekivala da ću o tome pričati 25 godina kasnije – započela je priču Dajan.

Na pitanje da li bi voleli da se njihova priča prikazuje na ekranu, ona je rekla da bi to bilo nešto neverovatno.

U Velikoj Britaniji postoji regulisan Zakon o humanoj oplodnji i embriologiji iz 1990. Kada osoba pristane na skladištenje njenih jajnih ćelija, sperme ili embriona, ona mora odlučiti šta će se dogoditi ako umre ili postane mentalno nesposobna.

Posthumno začeće je obično moguće samo ako postoji pismena potpisana saglasnost za čuvanje i upotrebu nakon smrti.

Dajanin slučaj je bio redak izuzetak i iako se lečenje nije moglo zakonito odvijati u Velikoj Britaniji, bilo joj je dozvoljeno da se leči drugde u Evropi i izvezla je spermu svog muža u Belgiju gde je uspešno oplođena veštačkom oplodnjom.

Majka je rekla da je dugotrajna pravna bitka bila “vredna toga” za njeno dvoje dece, i govorila je o tome da u svom domu očuvaju uspomenu na oca.

Dajan je dobila drugu pravnu bitku početkom 2000-ih, kada joj je ovog puta omogućeno da stavi ime svog muža u izvod iz matične knjige rođenih svog sina.

Prema Zakonu o humanoj oplodnji i embriologiji iz 1990. godine, koji kontroliše čitav tok semena iz epruvete, ako se koristi sperma ili embrion stvoren nakon njegove smrti, on se ne sme tretirati kao otac deteta.

U septembru 2003. godine, Dajan je uspela u petogodišnjoj kampanji da ime njenog pokojnog muža bude u izvodu iz matične knjige rođenih svoje dece nakon što su njeni advokati osporili zakon prema Zakonu o ljudskim pravima iz 1998. godine.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.