SERGEJ LAVROV RAZGOVARAO SA MIRJANOM ŠPOLJARIĆ: Skrenuo joj je pažnju na 1 STVAR!
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

rusija

SERGEJ LAVROV RAZGOVARAO SA MIRJANOM ŠPOLJARIĆ: Skrenuo joj je pažnju na 1 STVAR!

"Želeo bih da vam još jednom skrenem pažnju na eklatantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinskog režima", naveo je Lavrov

Objavljeno: 15:55h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Mirjanom Špoljarić, da Ukrajina flagrantno krši međunarodno humanitarno pravo.

„Želeo bih da vam još jednom skrenem pažnju na eklatantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinskog režima. Dokazi o tim kršenjima su dokumentovani i mogu se naći čak i na društvenim mrežama i dobiti iz drugih izvora informacija“, rekao je Lavrov.

On je izrazio očekivanje da će MKCK nastaviti i pojačati napore u rešavanju problema poseta zarobljenim Rusima i obezbeđivanju njihovih prava.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: Profimedia

Mnogi od zarobljenih Rusa su podvrgnuti mučenju i drugim nehumanim metodama ukrajinskog režima, rekao je Lavrov. O kompromisu Ukrajine govorio je ranije i nije imao pozitivno mišljenje.

Prema njegovim rečima, bataljoni u službi kijevskog režima ne oklevaju da postavljaju video snimke svojih zločina nad Rusima, uključujući i zloglasni video snimak pogubljenja nenaoružanih ratnih zarobljenika.

Lavrov je predsednici MKCK skrenuo pažnju na situaciju koja se poslednjih godina razvila u Donbasu, preneo je TAS S.

Ono što se sada dešava u Donbasu na mnogo načina je rezultat potpunog pristajanja Zapada na politiku kijevskog režima da ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma iz Minska, pre svega o davanju specijalnog statusa stanovnicima istočnog Donbasa, istakao je Lavrov.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: Profimedia

On je napomenuo da je Kijev, umesto toga, Donbas izložio svakodnevnom bombardovanju u kojem su ginuli civili, a civilna infrastruktura uništavana.

Lavrov koji je više puta imao problematične izjave sada je, pak, kritikovao Ukrajince.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.