ŠEF KOZA NOSTRE JE NOSIO SAT U VREDNOSTI OD 30.000 EVRA: Oglasili se FUNKCIONERI koji su ga UHAPSILI
Mateo Mesina Denaro, Foto: Printscreen/Youtube/Guardian News

DELIKATAN POSAO

ŠEF KOZA NOSTRE JE NOSIO SAT U VREDNOSTI OD 30.000 EVRA: Oglasili se FUNKCIONERI koji su ga UHAPSILI

Tokom konferencije za novinare reč je uzeo Vinćenco Agostino, čijeg je sina Nina, policajca, 5. avgusta 1989. godine ubila mafija zajedno sa suprugom Idom Kastelučio, koja je čekala dete

Objavljeno:

Povodom hapšenja Matea Mesine Denara u Palermu je održana konferencija za štampu, koju je otvorio tužilac iz Palerma Maurisio De Lusija, navodi RAI news.

On je na početku istakao da je policija uhvatila "poslednjeg masovnog ubicu odgovornog za masakre 1992-93. Denaro, zvani Dijabolik uhapšen je nakon 30 godina bekstva.

"Posebno smo ponosni na jutros završen dug i veoma delikatan posao. Reč je o dugu koji je Republika imala prema žrtvama mafije koji smo delimično platili. Međutim, bila bi najozbiljnija greška misliti da je mafija poražena, iako nam nadu daje činjenica da je narod aplaudirao i grlio karabinjere. Štaviše, Mesina Denaro je „uživao zaštitu važnih ličnosti i istraga je sada koncentrisana na deo građana koji su mu pomagali tokom godina“, rekao je De Lusija.

Mateo Mesina Denaro, Mesina Denaro
foto: EPA/POLICE

"Osnovni stub" istrage, objasnio je De Lusija, bili su "prisluškovanja, koja su neophodna za borbu protiv organizovanog kriminala mafijaškog tipa. Bez toga, istrage se ne mogu voditi one ne dovode do rezultata. Zarobiti opasnog begunca bez pribegavanja nasilju i bez lisica važan je znak za demokratsku zemlju“, podvukao je on.

On je takođe istakao da Denaro nikad nije bio jedini mafijaški vođa sicilijanske mafije, a da se skrivao u više delova Italije.

Prema njegovim rečima, Mesina Denaro se pojavio pred organima reda koji su ga uhapsil dobrog zdravlja, negovan, sa izgledom dobrostojećeg čoveka, a nosio je sat vredan više od 30.000 evra.

Tokom konferencije za novinare reč je uzeo Vinćenco Agostino, čijeg je sina Nina, policajca, 5. avgusta 1989. godine ubila mafija zajedno sa suprugom Idom Kastelučio, koja je čekala dete. Sa smirenošću i odlučnošću upitao je da li će posle hapšenja konačno biti rasvetljeni zločini.

Paskale Anđelosanto, komandant specijalne operativne grupe karabinjera, definisao je današnje hapšenje kao rezultat dugotrajnog zajedničkog rada, koji je zasnovan na žrtvovanju karabinjera tokom mnogo godina.

„Poslednjih godina, samo Arma je izvela stotinu hapšenja ljudi bliskih Denaru i zaplenila 150 miliona. Ovim brojevima moramo dodati i podatke policije i finansija. Naš rad je ugrozio funkcionisanje mafijaške strukture ”.

Na pitanje o ličnom dokumentu koji je odbegli mafijaški bos posedovao, on je naveo da „izgleda autentično, i da se mora sačekati potvrda".

Tokom konferencije za novinare date su i druge informacije o hapšenju i istrazi: Denaro "nije bio naoružan i nije nosio pancir. Imao je profil savršeno u skladu sa profilom prosečnog korisnika klinike u kojoj je uhapšen.

Pokrajinski komandant karabinjera Palerma Đuzepe Arčidijakono rekao je da je intervencija pokrenuta kada je policija saznala da je begunac stigao u zdravstvenu ustanovu. Tada je pokrenuta intervencija organizovana na više nivoa. Neposredno u blizini klinike, Denaro je identifikovan i blokiran zajedno sa svojim saučesnikom. On se nije opirao, i odmah je potvrdio svoj identint.

Pratite slučaj Denara i na našem TikToku!

(Espreso/RAI news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.