SLOVO "U" I KUKASTI KRST SIMBOLI ANTIFAŠIZMA: Znanje učenika iz Hrvatske o 2. svetskom ratu će vas IZNENADITI
Studenti na času, Foto: Profimedia

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

SLOVO "U" I KUKASTI KRST SIMBOLI ANTIFAŠIZMA: Znanje učenika iz Hrvatske o 2. svetskom ratu će vas IZNENADITI

Anketa je sprovedena u devet od 11 varaždinskih škola i pokazala je da polovina učenika smatra da je Hrvatska pobedila u Drugom svetskom ratu, a polovina da je izgubila

Objavljeno:

Rezultati ankete sprovedene u više srednjih škola u Varaždinu pokazali su da velika većina, 81 odsto njih, zna šta je antifašizam, ali ne i šta su simboli antifašizma, pa su, na primer, neki naveli da je to ustaški simbol slova "U", a neki pak da je to kukasti krst.

Anketa je, naime, pokazala da više od trećine, 38 posto, ne prepoznaje simbole antifašizma, pa je njih 24 posto, navelo da je to stilizirano slovo U, a 14 posto kukasti krst dok 36 posto ne zna da je ustaštvo bilo fašistički pokret.

Anketa je sprovedena u devet od 11 varaždinskih škola i pokazala je da polovina učenika smatra da je Hrvatska pobedila u Drugom svetskom ratu, a polovina da je izgubila.

Anketa je, prenosi Hina, pokazala da varaždinski srednjoškolci "uglavnom znaju" osnovne informacije o fašizmu, antifašizmu i Holokaustu, ali da ne razumeju složenije informacije na ove teme.

Istraživanje je sproveo Vladimir Huzjan iz Zavoda HAZU u Varaždinu, povodom obeležavanja 80 godina od progona Jevreja i obuhvatilo je 356 varazdinskih srednjoškolaca.

Odabirom jednog od tri ponuđena odgovora, u 82 posto slučajeva učenici su, kako prenosi Hina, znali što je fašizam i ko su od istorijskih ličnosti fašisti.

Gotovo svi učenici (99 posto) znaju da je Jasenovac bio najveći koncentracioni logor u Pavelićevoj NDH, a njih 91 odsto razume stradanja, kako se navodi, Jevreja i drugih naroda u koncentracionim logorima koje su uspostavile vlasti NDH.

Prema tumačenju autora ankete, kada je reč o mišljenju učenika došlo je do odstupanja koja pokazuju da deo srednjoškolaca ne razume događaje u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

1 / 7 Foto: EPA/www.auschwitz.org

Više od trećine ispitanika nije, navodi se, dalo zadovoljavajuće odgovore o tome da su "Ante Pavelić i ustaški pokret odgovorni za osnivanje koncentracionih logora u NDH, kao i za progon i ubijenja Jevreja, Srba, Roma, politički nepodobnih Hrvata i drugih disidenata vlasti NDH".

Njih 25 posto nije moglo da se odluči o ovoj temi, pet posto se delimično slaže, a pet posto se u potpuno ne slaže sa tom tvrdnjom.

Što se tiče pozdrava "za dom spremni", 46 posto anketiranih smatra da je to ustaški pozdrav, a osam posto da nije.

Učenici su u odgovorima bili neodlučni na navod da je "ustaštvo rezultat želje Hrvata za samostalnom državom" - 35 posto ih nema o tome stav, a jednako toliko ih se donekle slaže s ponuđenom tvrdnjom.

Na pitanje da li je po njihovom mišljenju Hrvatska izgubila ili dobila u Drugom svetskom ratu, ispitanici su dali oprečna mišljenja: 51 ih smatra da je Hrvatska izgubila, a 49 posto da je pobedila.

Aušvic, Koncentracioni logor, Logor, Drugi svetski rat, Holokaust
foto: EPA/www.auschwitz.org

Na pitanje da pojasne zašto je Hrvatska pobedila, odnosno izgubila, autor je izdvojio po 10 odgovora u kojima učenici kažu da je Hrvatska "pobedila zbog partizanskog pokreta koji je nastao u Hrvatskoj", "zato što se između dva zla biralo manje zlo, odnosno komunizam na čelu s Titom, koji bi, da nije počinio neke zločine, bio jedan od najpoznatijih ljudi u istoriji Hrvatske", "zato što se na neki način uspela osloboditi fašizma i nacizma i uspela je da vrati neke otete prostore", te "zato što je odlučila da stane na stranu saveznika koji su se borili protiv nacizma i fašizma".

Među 10 odabranih objašnjenja učenika zašto je Hrvatska izgubila u Drugom svetskom ratu nalaze se i ova: "zato što je najveći deo Hrvatske pripao NDH koja je bila na Hitlerovoj strani i ta je strana izgubila u ratu", "izgubila je jer su nakon rata i partizani činili određene zločine, a stanovništvo se masovno iseljavalo iz Hrvatske i bila je u privrednom kolapsu", "zato što smatram da su brojne žrtve koje su bile posledica ustaškog delovanja najveći gubitak svake pobede", te "zato što ni nakon Drugog svetskog rata nije dobila nezavisnost kakvu je želela".

Autor ankete zaključuje da srednjoškolci usvajaju gradivo iz školske lektire, ali da na njihova mišljenja i stavove utiču i drugi izvori kao što su porodica, prijatelji, savremeni internet mediji, da su, kako navodi, varaždinski srednjoškolci na nekim primerima pokazali koliki je taj uticaj.

(Espreso/Telegraf.rs/Agencije/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.