INFEKTOLOG DRLJEVIĆ OTKRIO KOLIKO JE ZAPRAVO OPASAN KRAKEN: Novi soj korona virusa se AGRESIVNO ŠIRI
Dr Ednan Drljević, Foto: Printscreen/Youtube/ FACE HD TV

PANDEMIJA

INFEKTOLOG DRLJEVIĆ OTKRIO KOLIKO JE ZAPRAVO OPASAN KRAKEN: Novi soj korona virusa se AGRESIVNO ŠIRI

I ovaj novi soj se uklapa u tu sliku, od početka vuhanskog soja do danas. Dakle, brže se širi, ali je manje virulentan, rekao je dr. Drljević

Objavljeno:

Kraken, novi soj koronavirusa, odnosno XBB.1.5 podvarijanta omikrona, agresivno se širi Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je za sada, kako su to rekli iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), „samo bljesak na radaru u Evropi u smislu broja slučajeva“, ipak ovaj soj je stigao na Balkan. Tačnije, u Rumuniji su zabilježena dva slučaja. Za sada nije zabilježen u našim susjednim zemljama, ali ni kod nas.

- S našeg epidemiološkog stanovišta, to nije toliko značajno i ne predstavlja veliku opasnost, a druga stvar, iako se puno brže širi od dosadašnjih sojeva, ipak čini se da ne podrazumijeva teže simptome. S tog aspekta, taj virus ne bi trebao zatrpati bolnički sistem - kazao nam je dr. Ednan Drljević, infektolog.

Infektolog Ednan Drljević
Infektolog Ednan Drljevićfoto: Printscreen/Youtube/ FACE HD TV

Kako je naveo, potvrđuje se da je zapravo svaki novi soj manje opasan po čoveka, ali i da će se brže širiti.

- I ovaj novi soj se uklapa u tu sliku, od početka vuhanskog soja do danas. Dakle, brže se širi, ali je manje virulentan - rekao je dr. Drljević.

(Espreso/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.