PRVE FOTOGRAFIJE SA MESTA EKSPLOZIJE U KABULU: Bombaš samoubica se RAZNEO, tela MRTVIH razbacana po ulici (FOTO)
Eksplozija u Kabulu, Foto: Printscreen/Twitter/@Balochzaag

HOROR

PRVE FOTOGRAFIJE SA MESTA EKSPLOZIJE U KABULU: Bombaš samoubica se RAZNEO, tela MRTVIH razbacana po ulici (FOTO)

Bezbednosna situacija u Kabulu postala je nesigurna otkako su se talibani vratili na vlast nakon povlačenja američke vojske 2021

Objavljeno:

U eksploziji u avganistanskoj prestonici Kabulu u sredu je poginulo nekoliko ljudi, javili su lokalni mediji. Do eksplozije je došlo ispred zgrade ministarstva spoljnih poslova talibanske vlade, a fotografije sa lica mesta prikazuju ulicu prepunu krhotina i leševa.

Portparol kabulske policije potvrdio je za Arijana njuz da se eksplozija dogodila ispred ministarstva spoljnih poslova i da „ima žrtava“.

Avganistanska novinska agencija podelila je fotografiju sa mesta napada, na kojoj se može videti desetak nepokretnih tela razbacanih po putu ispred zidina ministarstva.

Izvor iz talibanske vlade Amadula Mutaki rekao je za Al Džaziru da je bombaš samoubica pokušao da uđe u zgradu ministarstva, preneo je TASS.

- Trenutno sam u zgradi ministarstva spoljnih poslova. Bombaš samoubica je pokušao da uđe, ali ga je zaustavilo obezbeđenje na ulazu, međutim, on se tada razneo - tvitovao je Mutaki, dodaje ruska novinska agencija.

Nijedna oružana grupa nije preuzela odgovornost za eksploziju, dok je AFP preneo da ubijeno "oko 20 ljudi".

Izveštaji na društvenim mrežama sugerišu da su se talibanski zvaničnici možda sastajali sa kineskom delegacijom u vreme eksplozije. Iako su ti izveštaji nepotvrđeni, talibani i kineske diplomate sastali su se prošle nedelje u Kabulu kako bi potpisali sporazum o vađenju nafte.

Bezbednosna situacija u Kabulu postala je nesigurna otkako su se talibani vratili na vlast nakon povlačenja američke vojske 2021. Smrtonosna eksplozija dogodila se ispred vojnog aerodroma u gradu početkom meseca, dok je u bombaškom napadu i pucnjavi na hotel u decembru ubijeno pet kineskih državljana i nekoliko pripadnika avganistanske vojske i policije.

ISIS-K, regionalni ogranak terorističke grupe Islamska država, preuzeo je odgovornost za oba napada, kao i za samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu u septembru, u kojem su ubijena dva člana osoblja ambasade.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.