MEKARTI NIJE PROŠAO NI 5. KRUG: Kriza u Kongresu SAD
Foto: Printscreen/Youtube

5. KRUG

MEKARTI NIJE PROŠAO NI 5. KRUG: Kriza u Kongresu SAD

Ni u četvrtom krugu, Mekarti nije osvojio potrebnih 218 glasova, a situacija je bila ista i u petom krugu

Objavljeno: 23:40h

Republikanska većina u novom sastavu Predstavničkog doma američkog Kongresa i dalje ne uspeva da izabere predsedavajućeg tog tela, dan nakon što je 20 ultra-konzervativaca sprečilo izbor kongresmena Kevina Mekartija u tri odvojena glasanja, tvrdći da nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima.

Ni u četvrtom krugu, Mekarti nije osvojio potrebnih 218 glasova, a situacija je bila ista i u petom krugu.

Nova sednica je počela u podne po lokalnom vremenu, a jedan od Mekartijevih saveznika ga je brzo ponovo nominovao.

"Naravno, sve ovo deluje haotično", izjavio je kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, uz ocenu da je to "priroda demokratije".

Kevin Mekarti
foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Mekartijevi protivnici u sredu su predložili kongresmena sa Floride Bajrona Donaldsa, za koga je glasalo 20 republikanaca. Donalds je ponovo predložen i u petom krugu glasanja.

Demokrate su ponovo za predsedavajućeg predložile svog lidera u Predstavničkom domu, Hakima Džefrisa i jednoglasno glasale za njega - sa 212 glasova.

Prvi put u sto godina se se desilo da predsedavajući Predstavničkog doma nije izabran u prvom krugu glasanja, nakon što su Tri u utorak održana tri kruga glasanja, a danas još dva.

Za izbor Makkartija lobirao je i bivši predsednik Donald Tramp.

Donedavni šef države, koji je već objavio da se kandiduje za predsednika na izborima 2024, nedeljama izražava podršku Mekartiju, koji je u Predstavničkom domu proveo proteklih 16 godina i bio lider republikanske manjine u prethodnom sastavu Kongresa, navodi Glas Amerike,

(Espreso/Fonet/Glas Amerike)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.