OVO SU NOVE PRIVREMENE ČLANICE SAVETA BEZBEDNOSTI: Izabrane bez ijednog glasa protiv
Savet bezbednosti, Foto: AP

privremene članice

OVO SU NOVE PRIVREMENE ČLANICE SAVETA BEZBEDNOSTI: Izabrane bez ijednog glasa protiv

Ostale izabrane članice SB UN koje su izabrane prošle godine su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati,

Objavljeno:

Ekvador, Japan, Malta, Mozambik i Švajcarska danas su zvanično pozdravljene kao nove privremene članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ove zemlje su bez ijednog glasa protiv izabrane da u naredne dve godine budu privremene članice SB UN, prenosi AP.

U tradiciji koju je 2018. godine započeo Kazahstan, ambasadori ovih pet zemalja su danas postavili ispred sala SB svoje nacionalne zastave pored zastava drugih država članica.

Ambasador Mozambika pri UN Pedro Afonso Komisario nazvao je ovaj čin "istorijskim", a švajcarska ambasadorka Paskal Berisvil rekla je da oseca "duboku poniznost i odgovornost" zbog prvog učešća svoje zemlje u najmocnijem telu Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti
Savet bezbednostifoto: Fonet/Fonetap

Malta se pridružila SB po drugi put, Ekvador četvrti, a Japan rekordni dvanaesti put.

Kina, Francuska, Rusija, Velika Britani i SAD su stalne članice SB UN sa pravom veta, a 10 izabranih članica biraju se periodično, svake godine u Generalnoj skupštini UN koju čine predstavnici 193 zemlje i svake godine glasaju za pet država koje će u perioodu od dve godine biti izabrane članice SB UN.

Za mnoge zemlje osvajanje mesta u SB smatra se diplomatskim dostignucem koje može da podigne globalni imidž nacije i malim zemljama omoguci vecu svetsku vidljivost nego što bi inače imale u aktuelnim glavnim pitanjima mira i bezbednosti u svetu.

Zemlje često godinama vode kampanju za ulazak u SB UN, a čak 60-ak država nikada nisu dobile priliku da postanu privremene članice SB UN.

Pet novih članica zameniće Indiju, Irsku, Keniju, Meksiko i Norvešku, kojima je mandat istekao 31. decembra.

Ostale izabrane članice SB UN koje su izabrane prošle godine su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.