IZGLEDA ZAISTA ODVRATNO, A MOŽE SVAKOM DA SE DESI: Jezik mu je postao CRN I DLAKAV, a sve zbog jedne STVARI (VIDEO)
Pregled kod zubara, Foto: Printscreen/Youtube/Emre Dağ

FUJ

IZGLEDA ZAISTA ODVRATNO, A MOŽE SVAKOM DA SE DESI: Jezik mu je postao CRN I DLAKAV, a sve zbog jedne STVARI (VIDEO)

Crni dlakavi jezik je privremeno, bezopasno stanje koje se obično poboljšava četkanjem jezika četkicom za zube ili upotrebom strugalice za jezik

Objavljeno: 15:08h

Muškarac u 50-im godinama dobio je crn, dlakav jezik nakon što ga je moždani udar naterao da jede pire, prema izveštaju objavljenom u JAMA Dermatologiji u martu.

Indijski dermatolozi su u izveštaju napisali da je veća verovatnoća da će se crni dlakavi jezik pojaviti kod ljudi koji su na dijeti u obliku pirea.

Nastaje zbog nedostatka abrazije ili stimulacije vrha jezika, što dovodi do nakupljanja proteina zvanog keratin.

Kao rezultat toga, konusne izbočine koje pokrivaju jezik, koje se nazivaju filiformne papile, postaju dugačke i formiraju izgled poput dlake na vrhu jezika.

Osoba takođe može dobiti dlakav jezik jer ima: lošu oralnu higijenu, puši cigarete, koristi oksidirajuće vodice za ispiranje usta ili oralne antibiotike, pije prevelike količine kafe ili čaja ili ima stanja koja potiskuju imuni sistem, kao što su HIV ili rak.

U ovom slučaju, gusta, crna prevlaka prekrivala je veći deo muškarčevog jezika, poštedeći bočne i srednji deo, navodi se u izveštaju.

Crni dlakavi jezik je privremeno, bezopasno stanje koje se obično poboljšava četkanjem jezika četkicom za zube ili upotrebom strugalice za jezik.

Za ovog pacijenta, stanje se rešilo nakon 20 dana „pravilnim čišćenjem“, napisali su kliničari.

(Espreso/Insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.