RUBLJA PALA NA OSMOMESEČNI MINIMUM PREMA DOLARU: Ruska valuta GUBI TLO POD NOGAMA
Moskva, Foto: Profimedia

PROMENE

RUBLJA PALA NA OSMOMESEČNI MINIMUM PREMA DOLARU: Ruska valuta GUBI TLO POD NOGAMA

Strah od uticaja zapadnih sankcija na rusku naftu i gas doveo je do toga da ruska valuta izgubi ovog meseca više od 15 posto vrednosti prema dolaru, izveštava Rojters

Objavljeno: 09:25h

Ruska rublja je pala danas na najniži nivo prema dolaru od kraja aprila i trguje se po kursu od 72 rublje za dolar.

Strah od uticaja zapadnih sankcija na rusku naftu i gas doveo je do toga da ruska valuta izgubi ovog meseca više od 15 posto vrednosti prema dolaru, izveštava Rojters.

Na trgovanju do 6:04 časova po srednjoevropskom vremenu, rublja je pala za 1,4 procenta na 72,00 rublje za dolar, a prethodno je dotakla minimum od 72,1350, najniži kurs od 29. aprila.

Rublja je oslabila i prema jedinstvenoj valuti evrozone za 1,4 odsto na 76,69 rubalja za evro, što je takođe njen najniži nivo u poslednjih gotovo osam meseci, a prema kineskom juanu je pala za 1,8 procenata na sedmomesečni minimum od 10,26.

Ruska rublja
foto: Profimedia

Pad ruskih izvoznih prihoda poslednjih meseci pogoršan je naftnim embargom Evropske unije čija je primena počela u decembru, a na snagu stupa i ograničenje cena ruske nafte.

Sirova nafta tipa Brent, čija je cena globalno referentna za sve tipove nafte i za najvažniji ruski izvozni resurs, porasla je danas za 0,3 posto na 82,5 dolara po barelu, prenosi britanska agencija.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.