Štajnmajer je novi predsednik Nemačke, Vučić mu čestitao! (FOTO)
Foto: Reuter

velikom većinom glasova

Štajnmajer je novi predsednik Nemačke, Vučić mu čestitao! (FOTO)

Frank-Valter Štajnmajer izabran je danas za novog predsednika Nemačke. Srbija bi trebalo da bude vrlo zadovoljna ovim izborom
Objavljeno: 15:44h

Štajnmajer, donedavno šef nemačke diplomatije, na tom mestu će zameniti Joahima Gauka kojem mandat ističe 18. marta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nemački predsednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga.

Među prvima mu je čestitala kancelarka Angela Merkel.

foto: Reuter

On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Izborom Štajnmajera za 12. posleratnog predsednika Nemci su dobili šefa države, kojem u ovim olujnim vremenima mogu da veruju, koji važi za iskusnog i razložnog političara i čiju reč uvažavaju i njegovi politički neistomišljenici.

Za njega se u Nemačkoj kaže da ohrabruje i miri i da je sreća što u eri ''''trampizma'''', antiintelektualizma, desnog populizma i borbe protiv ozbiljnih političara postoje i establišment i ljudi poput Štajnmajera.

Šta, međutim, izbor ovog socijaldemokrata po političkom uverenju, pravnika po obrazovanju i protestanta po verskom opredeljenju može značiti za Srbiju, kojoj je na putu ka Evropskoj uniji podrška Berlina neophodna, a ekonomska saradnja izuzetno važna?

U diplomatskoj borbi za naklonost Berlina, u kojoj nema definitivnih pobeda posle kojih sledi baškaranje na lovorikama, gde se kontakti uspostavljaju filigranskom tehnikom, a svaka personalna promena u vrhu države s pažnjom prati, jedno je jasno - Beograd od sada u predsedničkom dvorcu Belvi ima velikog poznavaoca srpskih političkih prilika i političara, čija je retorika uvek bila odmerena i jasna.

Za razliku od odlazećeg predsednika, harizmatičnog sveštenika iz Rostoka Joahima Gauka, koji se u toku svog mandata nije posebno bavio ni Balkanom, niti Srbijom, Štajnmajer poznaje i događaje i ljude - od vremena vlade Zorana Ðinđića do vlade Aleksandra Vučića.

foto: Reuter

Štajnmajer je u brojnim posetama Beogradu, ali i Prištini, i u razgovorima u Berlinu sa srpskim političarima znao da poruči da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU, da za Srbiju nema novih uslova, da su bilateralni odnosi izrazito bliski i prijateljski, kao i da ponudi pomoć u poplavama i ukaže na opasnost od lažnih azilanata.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku Savezne Republike Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru, u kojoj se kaže:

Povodom izbora za predsednika Savezne Republike Nemačke upućujem Vam najiskrenije čestitke i najbolje želje za uspeh u radu na novoj dužnosti. Uveren sam da ćete ostati na čvrsto utemeljenom putu uspeha, prosperiteta i blagostanja za sve građane Nemačke.

Želeo bih da naglasim da Republika Srbija veoma ceni podršku Savezne Republike Nemačke na našem evropskom putu i svim naporima koje ulažemo u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti kao osnovnog preduslova za ekonomski rast i napredak. Budite uvereni da će Srbija ostati iskren i odan prijatelj i partner Nemačke. Nadam se da će naše dobre bilateralne odnose pratiti još bolje ekonomske veze i da ćemo moći da privučemo još više nemačkih kompanija voljnih da investiraju u našu zemlju, jer stvaramo dobro poslovno okruženje, kao rezultat teških, ali ispravnih ekonomskih reformi,

koje Vlada Srbije uspešno primenjuje" - navodi se u čestitki premijera Vučića.

Današnji izbor Štajnmajera prvi je veliki izbor u ovoj godini - na jesen se, naime, održavaju savezni izbori i trka za kancelarsku fotelju u kojoj će učestvovati i Angela Merkel, a iz redova Štajnmajerovih socijaldemokrata, kao kancelarski kandidat, i Martin Šulc, pa se analitičari pitaju da li je danas "povučen konac" daljih promena u vrhu države, pa i drugačije politike Nemačke po brojnim pitanjima.

Ipak, izbor Štajnmajera, kojem oko 60 odsto Nemaca veruje, kako su se izjasnili, a koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, te dva puta šef diplomatije, ostavlja prostor za uverenje da će Srbija ostati "na radaru" najmoćnije evropske zemlje.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.