LEKARI I PORODILJA NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA IZLAZI IZ NJE: Prvi put se desilo, bila je SVESNA svega! (VIDEO)
Porođaj, Foto: Profimedia

ZA GINISOVU KNJIGU

LEKARI I PORODILJA NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA IZLAZI IZ NJE: Prvi put se desilo, bila je SVESNA svega! (VIDEO)

Nakon porođaja, vlasti Malija su saopštile da je 30 nedelja trudna mama Halima uspešno rodila pet devojčica i četiri dečaka posle carskog reza

Objavljeno:

Majka koja je rodila rekordnih devetoro dece vratila se u Mali nakon 19 meseci provedenih u Maroku.

Bebe, koje su oborile Ginisov svetski rekord po broju dece koja su preživela jedan porođaj, provele su prvih nekoliko meseci života u inkubatorima na klinici “Ain Bordža” u Kazablanki nakon rođenja u maju prošle godine.

Njihovoj majci Halimi Sise, koja sada ima 27 godina, je samo nekoliko trenutaka pre operacije rečeno šta da očekuje. Ona je inače pretekla prethodni rekord koji je postavila mama osmorki Nađa Sulejman 2009. godine.

Nakon porođaja, vlasti Malija su saopštile da je 30 nedelja trudna mama Halima uspešno rodila pet devojčica i četiri dečaka posle carskog reza.

Devojčice su kasnije nazvane Kadidija, Oumou, Adama, Fatima i Hava, dok su dečaci nazvani Mohamed Šesti, Bah, Elhadži i Omar. Imali su između 500 g i 1 kg na rođenju, prema profesoru Jusefu Aluiju, direktoru bolnice.

Zbog toga što su bili nedonoščad, postojala je bojazan od zdravstvenih komplikacija, ali je u maju ove godine njihov otac objavio srećnu vest da su godinu dana kasnije bebe savršeno zdrave.

Nakon prvih nekoliko meseci života provedenih na klinici, preselili su se u obližnji stan gde su lekari iz mogli da non-stop da ih obilaze. Ranije ove godine, njihov tata Abdelkader Arbi (35) rekao je za lokalne medije da ih već razlikuje po njihovim jedinstvenim ličnostima.

– Svi imaju različite karaktere. Neki su tihi, dok drugi prave više buke i mnogo plaču. Neki žele da ih stalno nosimo. Svi su veoma različiti, što je sasvim normalno – kazao je ponosni otac.

Abdelkader je dodao da su bebe postale senzacija u Maliju, gde su meštani veoma željni da vide bebe svojim očima. U junu, njihova iscrpljena mama Halima, koja je navodno skoro umrla od gubitka krvi tokom operacije, ispričala je kako ztoši 100 pelena dnevno.

– Dok su bebe izlazile, toliko mi je pitanja prolazilo kroz glavu. Bila sam potpuno svesna šta se dešava i činilo se kao da iz mene izlazi beskrajan tok beba – kazala je ona ta Dejli mejl.

Njena sestra ju je držala za ruku tokom porođaja da bi je smirila, ali nije mogla da prestane da razmišlja o tome kako će brinuti o njima i ko će joj pomoći.

U roku od mesec dana ostala je bez majčinog mleka i morala je da se preseli u privatnu sobu u bolnici, previše iscrpljena da brine o deci. Umesto toga, posećivala ih je jednom dnevno na 30 minuta kako bi uspostavila vezu sa mališanima. Bebama je inače bilo potrebno oko šest litara mleka dnevno da bi se nahranile.

Njihov otac koji je radio kao mornar na trgovačkom brodu, nije mogao da putuje zbog pandemije, što je značilo da je svoje devetoro dece prvi put sreo 19. jula, dva meseca nakon njihovog rođenja.

(Espreso / Mirror.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.