TVITER SUSPENDOVAO NALOG ZA PRAĆENJE AVIONA ILONA MASKA!
Ilon Mask, Foto: Profimedia

SUSPENDOVAN

TVITER SUSPENDOVAO NALOG ZA PRAĆENJE AVIONA ILONA MASKA!

Twitter je nakratko vratio Svinijev "bot", ili automatizovani nalog, nakon čega ga je ponovo suspendovao navodeći da deljenje "informacija uživo o lokaciji" predstavlja kršenje kompanijske politike

Objavljeno: 11:25h

Twitter je suspendovao nalog koji u realnom vremenu prati privatni avion Ilona Maska, milijardera koji je u oktobru kupio tu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

Ova suspenzija dolazi samo mesec dana nakon što je Mask u novembru napisao u jednom tvitu: "Moja posvećenost slobodi govora širi se čak i na to da ne zabranim nalog koji prati moj avion, iako je to direktan rizik za ličnu bezbednost", prenosi Rojters.

Nalog IlonDŽet, kojim upravlja 20-godišnji student DŽek Svini, pratio je kretanje Maskovog privatnog aviona koristeći javni domen koji omogućava dostupnost podataka svima.

Svinijevi drugi nalozi su takođe suspendovani. Twitter i Svini nisu odgovorili na Rojtersove zahteve za komentarom.

Twitter je nakratko vratio Svinijev "bot", ili automatizovani nalog, nakon čega ga je ponovo suspendovao navodeći da deljenje "informacija uživo o lokaciji" predstavlja kršenje kompanijske politike.

Tviter
foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

"Svaki nalog koji koristi podatke o lokaciji u realnom vremenu o bilo kome biće suspendovan, jer je to kršenje fizičke bezbednosti", objavio je Mask u sredu.

Takozvani "doksing" je javno objavljivanje osetljivih informacija, kao što su kućna adresa ili broj telefona, koje identifikuju pojedinca ili organizaciju.

Mask je takođe tvitovao da je jedan od njegovih sinova, Lil Iks, bio uznemiravan, povezujući to s nalozima za praćenje.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Sinoć je automobil, kojim se vozio Lil Iks u Los Anđeles, pratio ludi uhoda (misleći da sam u vozilu ja), koji je kasnije blokirao kretanje automobila i popeo se na haubu. U toku je preduzimanje pravnog postupka protiv Svinija i organizacija koje su podržavale ugrožavanje moje porodice", naveo je on.

Svini, student Univerziteta Centralne Floride, koji upravlja sličnim bot nalozima koji prate Maskov avion na Fejsbuku, Instagramu i Telegramu, rekao je za BazFid da je suspenzija "iznenađenje za mnoge ljude nakon što je (Mask) javno rekao da to neće učiniti".

"To samo pokazuje da oni mogu da menjaju pravila igre kako god žele, zaista, i prema kome god žele", rekao je on.

Svini je u subotu tvitovao da je Ela Irvin, potpredsednica Twittera za nadzor i bezbednost, zatražila da njegov nalog bude filtriran i manje vidljiv korisnicima.

Svini je u prethodnim izjavama za medije ispričao da je odbio Maskovu ponudu 2021. godine da za 5.000 dolara ugasi nalog.

Twitter je takodje suspendovao naloge koji prate avione tehnoloških preduzetnika milijardera Marka Zakerberga, DŽefa Bezosa i Bila Gejtsa, dodaje Rojters.

(Espreso/Telegraf/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.