TO SE NIJE OČEKIVALO: Objavljeni podaci o INFLACIJI U BRITANIJI
Inflacija u Velikoj Britaniji, Foto: Profimedia

zvanično saopštenje

TO SE NIJE OČEKIVALO: Objavljeni podaci o INFLACIJI U BRITANIJI

„Cene i dalje rastu, ali manje nego u isto vreme prošle godine, a najupečatljiviji primer za to su cene motornih goriva“,

Objavljeno:

Inflacija u Britaniji je pala u novembru sa 41-godišnjeg maksimuma na 10,7 posto sa oktobarskih 11,1 odsto, što je oštriji pad nego što se očekivalo, objavila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će stopa inflacije pasti na 10,9 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje cene energije, hrane, alkohola i duvana, i koju neki ekonomisti smatraju boljim pokazateljem dugoročnog trenda cena, skliznula je na 6,3 odsto u novembru u odnosu 6,5 posto u oktobru.

Međutim, inflacija u britanskom uslužnom sektoru, za koju neki zvaničnici u Banci Engleske (BoE) misle da pokazuje stepen u kojem kompanije prenose pritisak na plate, nije pala sa 30-godišnjeg maksimuma od 6,3 procenta zabeleženog u oktobru.

„Cene i dalje rastu, ali manje nego u isto vreme prošle godine, a najupečatljiviji primer za to su cene motornih goriva“, rekao je Grant Ficner, glavni ekonomista ONS-a.

BoE se bori sa inflacijom koja je daleko iznad ciljanih 2,0 posto i zbog koje je oštro podigla ključnu kamatu u poslednjih 12 meseci.

Ekonomisti očekuju da će BoE na sutrašnjoj sednici ponovo povećati referentnu kamatnu stopu na 3,5 procenata sa sadašnjih 3,0 odsto, čak iako je inflacija naizgled dostigla vrhunac i donela malo olakšanje domaćinstvima,koja pritiska rast troškova života.

Velika Britanija
Velika Britanijafoto: Profimedia

BoE je prošlog meseca saopštila da se Britanija suočava s dugom recesijom i da je malo verovatno da će se inflacija vratiti na cilj do početka 2024, a Kancelarija za budžetsku odgovornost je upozorila na najveći pritisak na životni standard od kada je 1950-ih počela da se vodi ta evidencija.

Nakon najnovijih podataka o inflaciji, ministar finansija Džeremi Hant je izjavio da je „od vitalnog značaja donošenje teških odluka koje su potrebne za suzbijanje inflacije“.

Britaniju inače potresa talas štrajkova, posebno u javnom sektoru u kojem plate zaposlenih ne prate one u privatnom sektoru ili rast cena.

Hant je rekao da bi velika povećanja plata u javnom sektoru usporila tempo pada inflacije, navodi Rojters.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.