Čekajući Trampa: Da li će i on videti Putinovu rusku dušu?
Foto: Fonet/Reuters

sastanci u ljubljani

Čekajući Trampa: Da li će i on videti Putinovu rusku dušu?

Da li će Ljubljana ponovo biti mesto rusko-američkog susreta na vrhu zavisi od aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.
Objavljeno: 18:24h

Šef ruske države Vladimir Putin je tu ideju već prihvatio, ali to i nije takvo iznenađenje kako na prvi pogled izgleda.

Samit Rusija-SAD u Ljubljani, naime, bio bi drugi po redu, s tim što bi "ruski akter" samita bio isti.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U Ljubljani, tačnije obližnjem Brdu kod Kranja u junu 2001. godine prvi put su se direktno sastali Putin i tadašnji američki predsednik Džordž Buš. Putin je, posle razgovora sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, izjavio da nema ništa protiv toga da Ljubljana bude moguće mesto sastanka s njegovim američkim kolegom, ali je skrenuo pažnju da o tome ne odlučuje samo on. "Već smo imali takve sastanke u Ljubljani", rekao je Putin. Ruski mediji, uključujući Tas, pogrešno su naveli u izveštajima da je Putin "očigledno mislio na njegov sastanak sa Trampovim prethodnikom Barakom Obamom". Reč je zapravo o sastanku Putina i Buša.

foto: AP

Predsednici dve sile inače tada su izrazili zadovoljstvo razgovorima, uprkos činjenici da nisu postigli dogovor o jednom od ključnih problema u rusko-američkim odnosima - američkom raketnom štitu. Dogovora nije bilo, ali jeste emocija, imajući u vidu navode medija, odnosno čuveni Bušov komentar o "ruskoj duši": - Gledao sam čoveka u oči. Mislim da je veoma otvoren i pouzdan. Imali smo odličan dijalog. Mogao sam da osetim njegovu dušu - rekao je Buš novinarima posle samita. Putin je religioznog Buša osvojio "verskom vezom", ispričavši mu priču o krstu koji mu je poklonila majka - jedinoj stvari koja je "preživela" požar u njihovoj kući na selu. Taj susret je u Sloveniji ocenjen kao ogroman uspeh slovenačke države, iako je doneo skoro vanrednu situaciju u Ljubljani i okolini. Jedini međunarodni aerodrom u Sloveniji je zatvoren na 12 časova, svi letovi su preusmereni u Zagreb, centar grada je bio zatvoren, a demonstranti protiv globalizacije, njih 400, nisu pušteni ni blizu centra grada, iako su demonstracije bile mirne, a oba predsednika tridesetak kilometara dalje. Da li će ponovo biti sastanka u Ljubljani - ostaje neizvesno, dok se ne izjasni i Tramp. Emocije ovoga puta, međutim, ne bi bile preterano iznenađenje, imajući u vidu medijske komentare i silne spekulacije o "specijalnim vezama" Putina i Trampa gotovo od samog početka Trampove predsedničke kampanje u Sjedinjenim Državama.

Bonus video:

MUP otkrio laboratiju za proizvodnju marihuane

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.