KINESKI EPIDEMIOLOG OBJAVIO DRAMATIČNU PROGNOZU: Da li nam se ponovo sprema HAOS?
Korona u Kini, Foto: Kineski radio internacional

talas kovida u kini

KINESKI EPIDEMIOLOG OBJAVIO DRAMATIČNU PROGNOZU: Da li nam se ponovo sprema HAOS?

Direktorka odelenja za medicinske poslove je rekla da će zbog novg talasa zaraze 106.000 lekara i 177.700 bolničara biti poslato u jedinice za intenzivnu negu

Objavljeno:

Talas kovida-19 se brzo širi u Kini posle nedavne odluke vlasti da odustanu od strategije “nula kovida” – upozorio je danas jedan epidemiolog, savetnik Vlade.

Kineske zdravstvene vlasti u sredu su objavile opšte ublažavanje sanitarnih restrikcija posle masovnog izliva gneva stanovništva širom Kine zbog gtoovo trogodišnjih drakonskih restrikcija, i u nadi da će time ponovo podstaći privredu koju restrikcije guše.

Vlasti su ukinule sistematsko PCR-testiranje velikih razmera, omogućile izolaciju kod kuće za lakše i asimptomatične oblike bolesti, i ograničenije pribegavanje zabrani kretanja – “zaključavanju”.

Prodavnice i restorani u Pekingu danas su prazni dok se čeka vrhunac infekcije posle ukidanja sistematskog tetiranja, ali su dugački redovi ispred apoteka u Pekingu pošto gradjani žurno kupuju zalihe lekova protiv temperature i antigenih testova. Neki su rekli za Frans pres da su naručili lekove iz apoteka u susednim gradovima.

Peking
Pekingfoto: Profimedia

Epidemija u Kini se brzo širi i u takvim okolnostima bez obzira na snagu prevencije ili kontrole biće teško potpuno prekinuti lanac prenosa virusa”, rekao je danas novinarima Džong Nandjang, jedan od glavnih savetnika Vlade od početka pandemije.

On je rekao da su podsojevi omikrona vrlo zarazni: jedna osoba može da prenese zarazu na 22 osobe.

Kina nije dobro pripremljena da se bori s talasom zaraze, uz milione starih koji nisu potpuno vakcinisani i bolnicama koje nemaju kapacitete da prime veliki broj pacijenata Kina ima jedan krevet u intenzivnoj nezi na 10.000 stanovnika, upozorila je u petak Džiao Jahui, direktorka odelenja za medicinske poslove u nacionalnoj zdravstvenoj komisiji.

Ona je rekla da će zbog novg talasa zaraze 106.000 lekara i 177.700 bolničara biti poslato u jedinice za intenzivnu negu, ali nije navela kako će se organizovati drugi bolnički sektori.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.