PUNE 3 DECENIJE NIJE SUZU PUSTILA, A ŽIVELA U BOLOVIMA: Lekari mislili da je HIPOHONDAR, a onda je otkrila ISTINU
Devojka, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

PUNE 3 DECENIJE NIJE SUZU PUSTILA, A ŽIVELA U BOLOVIMA: Lekari mislili da je HIPOHONDAR, a onda je otkrila ISTINU

Linda je rekla da “ne postoje lekari koji veruju da sa mnom nešto nije u redu”. Doktori su joj govorili da joj je potrebna terapija i da je hipohondar.

Objavljeno:

Linda Čarls se skoro 30 godina bori sa brojnim zdravstvenim problemima, i do skora su svi lekari kod koje je išla mislili da je hipohondar.

Pune tri decenije Linda bukvalno ne može da zaplače, i pati od hronično suvih, natečenih očiju. Takođe je godinama patila od drugih bolesti, uključujući gastrointestinalne probleme, probleme sa zubima, bolove u zglobovima i imala je suva usta.

Jedan doktor je otkrio da joj je dno žučne kese erodiralo kiselinom. Linda je imala operaciju i ta bolest je nestala. Ali druge tegobe su ostale. A onda, jednog dana je tokom višednevne vožnje do Floride, počelo je da je boli levo oko:

- Nikada nisam iskusila takvu vrstu bola - rekla je Linda.

Prijatelj je Lindi zakazao hitan pregled kod doktora, čim je stigla na Floridu i tada su joj rekli da može da izgubi vid. Lekar je pronašao leziju na njenom oku, uzrokovanu virusom herpesa. Posle te posete doktoru, Lindine oči su počele da zarastaju, ali su se njeni drugi simptomi, uključujući bol u zglobovima, pogoršali. Počela je da tone u depresiju.

Linda je rekla da “ne postoje lekari koji veruju da sa mnom nešto nije u redu”. Doktori su joj govorili da joj je potrebna terapija i da je hipohondar.

Ona se ipak nije predavala, uradila je dodatna istraživanja i pronašla oftalmologa Pitera R. Lejbsona u Filadelfiji.

Provera vida, Test za vid, Vid, Oko, Dalekovidost, Kratkovidost, Oftamolog
foto: Profimedia

Doktor Lejbson je sprovelo niz testova, uključujući i onaj koji je utvrdio da je Lindin suzni film samo 2 sekunde, dok je prosek 10 sekundi. Ovo je navelo doktora da izvrši još jedan test, biopsiju usana. Ta biopsija je konačno Lindi dala odgovore i ispravnu dijagnozu: Sjogrenov sindrom.

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest koja uzrokuje da telo napada žlezde, koje proizvode pljuvačku i suze, odgovarajući na pitanje koje je Linda imala o tome šta uzrokuje hronične suve oči i usta. Uzrok sindroma je nepoznat, a doktori nisu sigurni kakvu je ulogu mogao imati u njenom problemu sa žučnom kesom.

Ali dijagnoza je Lindi dala neke druge odgovore. Njeno telo tako teško proizvodi pljuvačku, da je uticala na njene zube i razbila ih. A onda je nedostatak tečnosti u njenim zglobovima izazivao jak bol u zglobovima.

- Sa 50 godina, nakon što sam se pitala, imala sam odgovor i taj trenutak je bio gorko-slatki - priznala je Linda.

Doktor Lejbson je prepisao sintetičke hidratantne kreme i imunosupresive i stanje joj se poboljšalo. Procenjuje se da 2 miliona ljudi ima Sjogrenov sindrom, ali je teško dijagnostikovati, jer su simptomi tako česti. Linda sada volontira u Fondaciji za Sjogrenov sindrom.

- Neću dozvoliti da me ova bolest zaustavi. Izaći ću udarajući i vrišteći - poručila je Linda Čarls.

(Espreso/Najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.