BEBA JOJ JE UMRLA ZBOG NEČEGA ŠTO VELIKI BROJ RODITELJA RADI: Deluje bezazleno, ali može biti FATALNO po dete
Mama i beba, Foto: Profiemedia

oprez!

BEBA JOJ JE UMRLA ZBOG NEČEGA ŠTO VELIKI BROJ RODITELJA RADI: Deluje bezazleno, ali može biti FATALNO po dete

Iako je prilično uobičajeno da male bebe plaču jer im je to način komunikacije sa roditeljima, u kombinaciji sa brojnim obavezama i nedostatkom sna, često izaziva ponašanje roditelja koje pojedinac ne može adekvatno da kontroliše

Objavljeno:

Sijera je objavila je video kako bi upozorila roditelje na fatalne posledice naizgled bezazlenog drmanja deteta.

Sindrom potresene bebe je drugi naziv za traumu glave koja nastaje kada se, najčešće u besu zbog neprekidnog plača, nekontrolisano trese glava deteta, što dovodi do unutrašnjeg krvarenja i često fatalnih posledica. Upravo to se dogodilo i tromesečnoj Kristi Kuk, koja je posle potresa mozga završila u bolnici zbog krvarenja u mozgu, a umrla je tri godine kasnije.

Zbog svog tragičnog iskustva, njena mama, Sijera, objavila je video na Instagramu kako bi upozorila roditelje na fatalne posledice naizgled bezazlenog drmanja deteta.

- Moja Krista je imala samo tri meseca kada je bila pod stresom. Samo minut nakon toga izgubila je skoro sve telesne funkcije, prestala je sama da diše i guta, a izgubila je i vid. Pored toga, dijagnostikovani su joj epilepsija, cerebralna paraliza i gastritis, a svaki obrok je dobijala preko sonde. Tri mučne godine borila se za život i na kraju je preminula. Delim njenu priču da proširim svest o sindromu potresene bebe, zbog kojeg je moja devojčica izgubila život, ali i da dam malo nade svima koji su iskusili isto - rekla je ona u videu koji je kaže da pokušava da upozori druge roditelje da slučajno ne urade istu grešku.

Naime, tada je Sijerin partner i devojčicin otac stresirao, ne znajući koliko ozbiljne posledice mogu biti.

Zašto se dete najčešće trese i koje su posledice?

Kako objašnjavaju stručnjaci, glavni pokretač reakcije u kojoj roditelji nasilno stresiraju bebu je obično njen plač. Iako je prilično uobičajeno da male bebe plaču jer im je to način komunikacije sa roditeljima, u kombinaciji sa brojnim obavezama i nedostatkom sna, često izaziva ponašanje roditelja koje pojedinac ne može adekvatno da kontroliše. Žrtve su najčešće bebe stare samo nekoliko nedelja, ali je drhtanje izuzetno opasno za svu decu mlađu od pet godina. Doprinosi trajnom oštećenju mozga, a u 25 odsto slučajeva posledica je smrt deteta.

Sijerin snimak je za kratko vreme postao viralan, a ispod njega u komentarima su se javili roditelji koji saosećaju sa ovom mamom, kao i rehabilitator koji je svim roditeljima dao savete šta da rade ako ne mogu da se kontrolišu kada beba plače.

- U svojoj karijeri imao sam priliku da radim sa decom koja su imala sindrom potresene bebe. Strašno. Ova nepromišljena radnja roditelja ostavlja neverovatno ozbiljne posledice na mozak deteta i u većini slučajeva završava se smrću. Savetovao bih roditelje da, ako u bilo kom trenutku primete da ih plač deteta toliko opterećuje da ne mogu da se kontrolišu, bebu stave na bezbedno mesto, izađu iz sobe i odvoje nekoliko minuta da se priberu - napisao je doktor.

(Espreso / NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.