MAKRON ODNEO NEOČEKIVANU POBEDU: Bajden POPUSTIO u poslednjem TRENUTKU
Džo Bajden i Emanuel Makron, Foto: Profimedia

pao dogovor

MAKRON ODNEO NEOČEKIVANU POBEDU: Bajden POPUSTIO u poslednjem TRENUTKU

Evropljani su vršili pritisak da dobiju ista prava kao Meksikanci i Кanađani da bi imali koristi od zelene gotovine, ali sa malim izgledima za uspeh

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron odneo je neočekivanu pobedu svom američkom kolegi tokom posete Vašingtonu u četvrtak, navevši Džoa Bajdena da sugeriše da bi evropske kompanije mogle imati koristi od kontroverznog američkog paketa subvencija.

Bes se javio u Evropi nakon što je postalo jasno da bi Bajdenov zakon o smanjenju inflacije (IRA) — paket vredan 369 milijardi dolara za zelenu industriju — mogao da odvuče investicije iz EU u Ameriku. Veliki proizvođači automobila poput Francuske i Nemačke, žalili su se da je američki zakon bio potencijalno nezakonit jer je diskriminisao strane kompanije u sektoru električnih vozila i ohrabrivao potrošače da "kupuju američko".

Makronova poseta SAD praćena je kao poslednji pokušaj da se obezbedi primirje pre nego što EU i Vašington uđu u trku za subvencije ili potpuni trgovinski rat sa kompenzacionim carinama.

Evrospka unija
Evrospka unijafoto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Evropljani su vršili pritisak da dobiju ista prava kao Meksikanci i Кanađani da bi imali koristi od zelene gotovine, ali sa malim izgledima za uspeh. Francuzi su nedeljama vodili kampanju da evropski partneri pristanu na njihov sopstveni paket subvencija, uključujući komponentu "kupuj evropsko".

Međutim, na konferenciji za novinare sa Makronom u četvrtak, Bajden je ustupio mnogo više nego što se mislilo da je moguće.

- Postoje promene koje možemo da uradimo i koje mogu suštinski da olakšaju evropskim zemljama da učestvuju ili da budu same, ali to je nešto što treba razraditi. Nikada nisam nameravao da isključim ljude koji su sa nama sarađivali. To nije bila namera. Mi smo ponovo u poslu, Evropa je ponovo u poslu. I nastavićemo da otvaramo proizvodna radna mesta u Americi, ali ne o trošku Evrope - rekao je američki predsednik.

To pitanje isključivanja Evrope bilo je jedna od glavnih rasprava. U vreme kada Evropa plaća dramatično veće cene energije od Amerike, mnogi Evropljani su videli Zakon o smanjenju inflacije kao neprijateljski pokušaj da se profitira od evropske slabosti.

Nekoliko najviših evropskih zvaničnika tvrdi da EU i SAD treba da udruže snage protiv Кine umesto da se takmiče jedna protiv druge.

Peking
Pekingfoto: Profimedia

Činilo se da je Bajden prihvatio tu logiku. Iako se "ne izvinjava" zbog zakona za koji je rekao da je od vitalnog značaja za otvaranje radnih mesta u SAD, on je primetio da bi delovima IRA-e moglo biti potrebno bolje rešenje.

On je rekao da su napravljeni izuzeci za kompanije koje su imale sporazume o slobodnoj trgovini sa SAD, ali je sugerisao da bi to trebalo proširiti na "saveznike".

- Možemo mnogo toga da uradimo - nastavio je.

Makron je takođe delovao zadovoljno u pogledu načina na koji su se stvari odvijale.

- Imali smo veoma dobru diskusiju o IRA-i i odlučili smo da sinhronizujemo naše pristupe kao i naše investicije, jer delimo istu snažnu volju da obezbedimo naše industrije - rekao je Makron.

Ostaje, međutim, da se vidi koliko se može postići u praksi i da li je Bajden u svom prijateljskom javnom nastupu sa Makronom pravio više ustupaka nego što će zaista moći da učini. On će se, na primer, verovatno suočiti sa neprijateljstvom u Кongresu zbog pokušaja da se petlja sa tako značajnom inicijativom kao što je IRA.

Nejasno je koliko daleko će Bajdenova administracija ići u rešavanju problema za Evropljane na tehničkom nivou, jer timovi sa obe strane još uvek moraju da iznesu detalje. Američki predsednik je rekao da su se dvojica lidera složila da dozvole svojim timovima da "prate" njihove odluke.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Ovo prenosi rešavanje "sitnih slova" na EU-SAD radnu grupu zaduženu za vođenje pregovora o pokušajima da se reše razlike u vezi sa paketom, ali su zvaničnici EU izrazili sumnju u to koliki napredak se može postići na ovom nivou.

Za Francuze, Bajdenov neočekivani ustupak paradoksalno rizikuje da potkopa Makronovu kampanju kod kuće da natera EU da uvede svoj protekcionistički odgovor američkom zakonu.

Uoči posete, Makronov savetnik je informisao novinare da odgovor IRA-i na kraju leži u kapacitetu Evrope da pokaže da može da uđe u konkurenciju, a to je "kupuj evropski akt".

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer u petak će nastaviti trgovinske razgovore sa američkim zvaničnicima.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.