SUMORNE PROGNOZE ZA 2023. GODINU: Finansijski div dao svoju PROCENU, evo šta nas OČEKUJE
Ekonomska kriza, Foto: Profimedia

GLOBALNI RAST ĆE USPORITI?

SUMORNE PROGNOZE ZA 2023. GODINU: Finansijski div dao svoju PROCENU, evo šta nas OČEKUJE

Stratezi „Sitigrupe“ su kao razloge ovako tmurne prognoze naveli kontinuirane izazove koje stvara kovid pandemija i rat između Rusije i Ukrajine, koji su vinuli inflaciju na višedecenijske rekordne nivoe i podstakli agresivno pooštravanje monetarne politike

Objavljeno:

Finansijski div „Sitigrupa“ je procenio danas da će globalni rast usporiti na ispod dva odsto sledeće godine, pridruživši se tako projekcijama drugih velikih igrača na tržištu kao što su „Goldman Saks“, „Barkliz“ i „J.P. Morgan“.

Stratezi „Sitigrupe“ su kao razloge ovako tmurne prognoze naveli kontinuirane izazove koje stvara kovid pandemija i rat između Rusije i Ukrajine, koji su vinuli inflaciju na višedecenijske rekordne nivoe i podstakli agresivno pooštravanje monetarne politike, prenosi Rojters.

- Smatramo da će globalni rezultat verovatno biti pod pritiskom „talasa“ nacionalnih recesija tokom godine koja je pred nama - navode stratezi „Sitija“, predvođeni Nejtanom Šitsom.

Račun, Fiskalni račun, Kasa
foto: Profimedia

Ovaj investicioni div sa Volstrita takođe očekuje da će se rast američke ekonomije u 2023. više nego prepoloviti i da će iznositi 0,7 procenata u odnosu na raniju projekciju rasta od 1,9 posto.

„Siti“ predviđa da će inflacija u SAD na godišnjem nivou biti 4,8 odsto sledeće godine, a da će referentna stopa Federalnih rezervi iznositi između 5,25 i 5,5 odsto.

Što se drugih regiona tiče, ova banka ocenjuje da će Velika Britanija i evrozona pasti u recesiju do kraja ove godine, jer se obe ekonomije suočavaju sa velikim energetskim izazovima na strani ponude i potražnje i pooštravanjem monetarne i fiskalne politike.

Ekonomija, Privreda
foto: Profimedia

Prema ovoj prognozi, bruto domaći proizvod Velike Britanije i evrozone će pasti u 2023. godini za 1,5 posto, odnosno 0,4 procenta, respektivno.

Kad je reč o Kini, stratezi ove banke očekuju da će Vlada ublažiti politiku nultog kovida, što će, po njihovom mišljenju, pokrenuti rast BDP-a na 5,6 posto iduće godine.

Istovremeno, za ekonomije u usponu predviđa se rast od 3,7 odsto, pri čemu će rast Indije iznositi 5,7 procenata, što je manje od prognoze iznete ranije ove godine o rastu od 6,7 odsto.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media