PREMINUO BIVŠI PREDSEDNIK KINE! Poznat uzrok SMRTI, bolovao od TEŠKE BOLESTI
Đang Cemin, Foto: EPA PHOTO EPA/YURI KOCHETKOV/yk/mda

U 96. GODINI

PREMINUO BIVŠI PREDSEDNIK KINE! Poznat uzrok SMRTI, bolovao od TEŠKE BOLESTI

Preminuo je danas nešto nakon podneva po lokalnom vremenu

Objavljeno: 10:04h

Bivši predsednik Narodne Republike Kine i Komunističke partije Kine Đang Cemin preminuo je u 96. godini, javljaju kineski mediji.

Đijang je preminuo od leukemije i višestrukog otkazivanja organa u Šangaju u 12.13 časova, saopštila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Bio je na položaju generalnog sekretara KP Kine između 1989. i 2002. godine. Predsednik NR Kine bio je između 1993. i 2003. godine a predsedavajući Centralne vojne komisije između 1989. i 2004. godine.

Đang Cemin
foto: EPA/Kay Nietfeld

Pod njegovim vođstvom Kina je beležila važne političke uspehe. Hongkong je 1997. godine mirno vraćen u sastav NR Kine, a ubrzo je i Makao koji je bio pod portugalskom vlašću vraćen Kini.

Unapredio je položaj Kine na međunarodnoj sceni. Poznat kao jedan od najharizmatičnijih kineskih političara, bio je kritikovan zbog previše brige oko rejtinga u samoj Kini i zbog isuviše pomirljivog stava prema Rusiji i Sjedinjenim državama u inostranstvu.

Đang Cemin
foto: EPA PHOTO EPA/ADRIAN DENNIS/ad/vg/kr

Pod njegovim vođstvom Kina je doživela period suštinskih ekonomskoh reformi i veliki ekonomski rast, ali stari komunistički funkcioneri kritikovali su ga jer je legitimizovao uvođenje kapitalističkog uređenja.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.