NAJVEĆI VULKAN NA SVETU I DALJE IZBACUJE LAVU,IDE I DO 60 METARA: Pepeo i dim prekrili ostrvo, stiglo i UPOZORENJE
Lava, Foto: Printscreen/Twitter/@irishtimesvideo

DRAMA

NAJVEĆI VULKAN NA SVETU I DALJE IZBACUJE LAVU,IDE I DO 60 METARA: Pepeo i dim prekrili ostrvo, stiglo i UPOZORENJE

Trenutno se lava još uvek nalazi u višim predelima i ne preti niskim naseljima, međutim, vulkanska aktivnost je dinamična i može brzo da promeni svoj tok

Objavljeno: 13:33h

Havajci pomno prate erupciju Maune Loe najvećeg vulkana na svetu. Lava izbija do 60 metara u vazduh, a vlasti građane upozoravaju da se pripreme na najgori mogući scenario.

Vlasti su izdale upozorenje za 200.000 stanovnika Velikog ostrva Havaja da se pripreme za najgori scenario nakon što je najveći aktivni vulkan na svetu, Mauna Loa, eruptirao posle 38 godina.

Vulkan izbacuje lavu do 60 metara u vazduh, a celo ostrvo je prekriveno pepelom i gustim dimom. Zbog toga se građanima savetuje da izbegavaju teške fizičke aktivnosti.

Trenutno se lava još uvek nalazi u višim predelima i ne preti niskim naseljima, međutim, vulkanska aktivnost je dinamična i može brzo da promeni svoj tok.

Lava bi na kraju mogla da se pomeri nizbrdo, iako bi moglo da prođe više od nedelju dana da rastopljena stena stigne do naseljenih mesta.

Događaji su izuzetno interesantni turistima zbog svoje retkosti, ali su ih vlasti u više navrata upozoravale da se ne približavaju severoistočnoj strani vulkana, gde su se razvile tri pukotine kroz koje protiče lava.

Procenjuje se da su dugački oko tri kilometra.

Dugogodišnji stanovnik ostrva Bobi Kamara upozorio je da svi na ostrvu treba da prate erupciju. Rekao je da je tokom svog života video tri erupcije Mauna Loe.

Nadležni su posebno zabrinuti za nove stanare, koji nikada nisu imali ovakvo iskustvo, a ima ih mnogo. Od 1980-ih, stanovništvo ostrva se udvostručilo.

„Mislim da bi svi trebalo da budemo pomalo zabrinuti. Ne znamo kuda ide tok, ne znamo koliko će trajati“, rekao je Kamara.

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.