IRANCI UPUTILI AMERIKANCIMA PROTESTNU NOTU: Povezano je sa FUDBALOM
ilustracija, Foto: Profimedia

STANJE U SVETU

IRANCI UPUTILI AMERIKANCIMA PROTESTNU NOTU: Povezano je sa FUDBALOM

Federacije Irana uputila je protestnu notu Fifi zahtevajući da federaciji SAD uputi "ozbiljno upozorenje"

Objavljeno:

Fudbalska federacija Irana uputila je danas protestnu notu Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa) jer je Federacija SAD uklonila grb, znak Alaha sa iranske zastave pred meč dva tima u utorak na Svetskom prvenstvu u Kataru.

SAD i Iran će u utorak igrati kvalifikacionu utakmicu u izrazito politizovanom duelu. Iranci su drugi u Grupi B, bod ispred Amerikanaca i bod iza Engleske.

Federacije Irana uputila je protestnu notu Fifi zahtevajući da federaciji SAD uputi "ozbiljno upozorenje", prenela je iranska agencija Irna.

"Neprofesionalnim činom, Instagram stranica Američkog fudbalskog saveza uklonila je simbol Alaha sa iranske zastave", dodala je Irna.

Zastava Islamske Republike Iran je sastavljena od tri boje zelene, bele i crvene, a u sredini je stilizovana forma reči Alah. Ta reč je uklonjena sa zastave na društvenim mrežama federacije SAD.

Neimenovani predstavnik američke federacije izjavio je da je crtež uklonjen kao znak solidarnosti sa Irankama i dodao da je iranska zastava netaknuta na sajtu federacije.

Utakmica Iran-SAD biće održana u svetlu protesta u Iranu posle smrti Iranke Mahse Amini (22), koja je preminula u zatvorskoj bolnici pošto je uhapšena zbog neprikladnog oblačenja i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.