POTOP U DŽEDI: Na ulicama nastao OPŠTI HAOS, ima i MRTVIH! (VIDEO)
Saudijska Arabija, Foto: Printscreen/Twitter/@WeatherWupk

NEVREME

POTOP U DŽEDI: Na ulicama nastao OPŠTI HAOS, ima i MRTVIH! (VIDEO)

"Do sada su zabeležena dva smrtna slučaja i pozivamo sve da ne izlaze van osim ako je potrebno", objavila je regionalna vlada Meke na svojoj Tviter stranici.

Objavljeno:

Najmanje dve osobe poginule su u četvrtak kada su jake kiše pogodile zapadnu Saudijsku Arabiju, uključujući priobalni grad Džedu, odlažući letove i primoravajući škole da se zatvore, rekli su saudijski zvaničnici.

"Do sada su zabeležena dva smrtna slučaja i pozivamo sve da ne izlaze van osim ako je potrebno", objavila je regionalna vlada Meke na svojoj Tviter stranici.

Region Meke uključuje Džedu, drugi po veličini grad u kraljevstvu sa oko četiri miliona ljudi, i grad Meku, najsvetiji grad u islamu gde milioni svake godine hodočaste na hadž i umru.

Put koji povezuje ova dva, kojim mnogi hodočasnici stignu do Meke, zatvoren je u četvrtak kada su kiše počele, javili su državni mediji, iako je kasnije ponovo otvoren, saopštile su vlasti.

Državni kanal Al-Ekhbariia prikazao je snimke vernika u Velikoj džamiji u Meki pod jakim pljuskom.

U Džedi, slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju stajaću vodu koja reži saobraćaj i delimično potapa neka vozila.

Gradski međunarodni aerodrom Kralj Abdulaziz saopštio je da je "zbog vremenskih uslova polazak nekih letova odložen" i pozvao putnike da kontaktiraju prevoznike radi ažuriranja rasporeda.

Zvanična saudijska agencija za štampu izvestila je pre zore da će škole u ​​gradu privremeno biti zatvorene jer se predviđa da će kiša trajati tokom dana.

Škole su takođe zatvorene u obližnjim gradovima Rabigh i Khulais „da bi se očuvala bezbednost učenika i učenica“, saopštila je SPA.

Kraljevstvo je usred završnih ispita, ali škole su već bile zatvorene širom zemlje u sredu nakon što je kralj Salman proglasio praznike nakon šokantnog poraza Saudijske Arabije od Argentine na Svetskom prvenstvu.

Zimske kišne oluje i poplave se dešavaju skoro svake godine u Džedi, gde stanovnici dugo osuđuju lošu infrastrukturu. Poplave su u gradu ubile 123 ljudi 2009. godine i još 10 dve godine kasnije.

(Espreso/Kurir/SPA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.