BLIZANCI SKORO 30 GODINA ČEKALI DA DOĐU NA OVAJ SVET: Postavili novi REKORD, neobičan slučaj oduševio SVET (VIDEO)
Bebe, Foto: Printscreen Youtube/KPIX CBS SF Bay Area

NEVEROVATNO

BLIZANCI SKORO 30 GODINA ČEKALI DA DOĐU NA OVAJ SVET: Postavili novi REKORD, neobičan slučaj oduševio SVET (VIDEO)

Roditelji su izabrali najstariju dostupnu opciju iz organizacije u Noksvilu u Tenesiju koja obezbeđuje donirane embrione parovima koji žele decu

Objavljeno:

Blizanci Lidija i Timoti Ridžvej, koji su 31. oktobra rođeni u Oregonu, postavili su novi svestki rekord - rođeni su iz embriona starih 29 godina i 10 meseci.

Njihovi roditelji Filip i Rejčel Ridžvej, koji su već imali četvoro dece, rekli su da su želeli još dece, a naročito su hteli da pomognu „deci u nevolji“, ali nisu očekivali da će postaviti ovakav rekord.

- Sviđala nam se ideja da spašavamo živote koji su zarobljeni - rekao je za Njujork post Filip (35).

Par je izabrao najstariju dostupnu opciju iz Nacionalnog centra za donaciju embriona (NEDC), neprofitne organizacije u Noksvilu u Tenesiju koja obezbeđuje donirane embrione parovima koji žele decu.

- Znali smo osnovne informacije o biološkim roditeljima kao što su visina i težina, ali nismo to koristili kao kriterijum na osnovu kog smo birali - rekla je Rejčel (34).

Najvažnije im je bilo koliko su stari embrioni, to jest koliko dugo su čekali svoje roditelje.

Ridžvejevi su takođe znali da je biološki otac uz pomoć donora jajnih ćelija zamrznuo embrione 22. aprila 1992. godine, ali je preminuo pre nego što je došlo do rođenja.Embrioni su zatim donirani NEDC-u, hrišćanskoj organizaciji koja uzima embrione besplatno i daje ih parovima koji žele da imaju decu.

Neki ljudi, uključujući evanđeoske hrišćane kao što su Ridžvejevi, smatraju da su embrioni živa bića, a mnoge države koje su protiv abortusa donele su „zakone o ličnosti“ kako bi zaštitile prava embriona. Zbog ovoga mnogi pacijenti koji stvaraju embrione oklevaju da odbace svoje neiskorišćene embrione, što je dovelo do krize njihovog skladištenja. NEDC, koji trenutno čuva oko 6.000 embriona, citira studiju koja procenjuje da se oko milion njih trenutno čuva u SAD.

- Kada smo ušli u ovaj proces, želeli smo da pronađemo embrione koji su bili zanemareni ili najneželjeniji. Tražili smo embrione kojima je bio potreban dom jer su bili odbačeni - rekla je Rejčel.

Ovaj proces se ponekad naziva i „usvajanje embriona“.

- Ideja da rodim svoje usvojeno dete bila mi je fantastična - rekla je Rejčel, dok je Filip dodao da nikad nisu razmišljali o tradicionalnom usvajanju.

Set koji su Ridžvejevi odabrali zapravo je uključivao pet embriona, koji su odmrznuti 28. februara 2022, skoro 30 godina nakon što su zamrznuti. Tri su preživela proces i prebačena su u Rejčelinu matericu, što je rezultiralo blizanačkom trudnoćom.

Kada su je tokom trudnoće pitali da li je bila nervozna zbog zdravlja znatno ostarelih embriona, rekla je: „Ne više nego za bilo koje svoje dete".

Rođenje Ridžvejevih blizanaca zamrznutih na 29 godina i 10 meseci obara prethodni rekord koji je postavio drugi NEDC par, Tina i Ben Gibson, kada je u okrtobu 2020. njihova ćerka Moli rođena je iz embriona starog 27 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.