PRETUŽNA ISPOVEST PENZIONERA KOJA SE ČITA S KNEDLOM U GRLU: Imao čitavo bogatstvo, a onda ostao bez NAJVREDNIJEG
Beskućnik (ilustracija), Foto: EPA / MAST IRHAM

tužNO

PRETUŽNA ISPOVEST PENZIONERA KOJA SE ČITA S KNEDLOM U GRLU: Imao čitavo bogatstvo, a onda ostao bez NAJVREDNIJEG

Ovako danas izgleda život Alberta (82) koji poslednje dane svog života provodi kao klošar koji spava u automobili na ulicma Firence

Objavljeno:

Danas ima 82 godine, prošlost koju bi najradije zaboravio, uključujući i smrt ćerke koja je preminula od side u 31. godini. Nekada je bio bogat, menjao luksuzna vozila, a danas nema čak ni ličnu kartu, dom mu je Fiat Punto prekriven platnom, da ne vide baš svi njegovu muku.

Ovako danas izgleda život Alberta (82) koji poslednje dane svog života provodi kao klošar koji spava u automobili na ulicma Firence. Godinama pre toga, vodio je život pravog plejboja. Imao je svoju radnju za prodaju košulja, kretao se u krem društvu Firence i Rima, imao je čak tri Ferarija i to u različitim bojama. Među njegovim prijateljima, nalazio se i brat pevačice Rafaele Kare, te i sama pevačica, u čijoj je kući, navodno, boravio mnogo puta.

U trenutku kada je saznao da mu ćerka boluje od side, rešio je da bude pored nje u Rimu. Nažalost, nesrećna devojka je preminula u 31 godni života. Kako je rekao u svojoj ispovesti za portal "Koriero Fiorentino", tada je počeo da mu se raspada čitav svet, kako privatno, tako i poslovno.

Firenca
Firencafoto: Printskrin / Google street view

"Od tada je moj život naglo počeo da propada, stvarno se okrenuo naglavačke. Nisam više hteo ništa da radim.", rekao je on, dodajući da se nakon toga vratio kod supruge, ali da je tuga kod nje bila jača od volje za životom.

Nakon što je i ona preminula, Alberto se vratio u FIrencu, otpočevši život u centru za ljude sa margine. Tu je boravio sve do zatvaranja prihvatilišta, nakon čega se preselio kod prijatelja u Sesto Fiorentino. Život ga nije mazio ni ovaj put, te kada je prijatelj preminuo, Alberto se našao na ulici.

Tačnije, osuđen na prostorije Karitasa, gde provodi noći kada postane suviše hladno da spava na parkingu u svom crvenom Puntu, koji retko pali, jer je benzinac i nema novca za gorivo.

"Ostajem napolju ceo dan, od ranog jutra do 19 časova. Uvek preskačem ručak." , kaže on.

Dani mu izgledaju identično. Centar napušta ujutru i kreće u šetnju. Ako ima novca, popije kafu, ako nema, samo uđe da se ugreje, nakon čega odlazi da šeta pored reke i juri zrakove sunca. Šetnja ga toliko izmori da se njiše dok hoda, kao da će svakoga trenutka pasti. Tako umoran, tera crne misli koje mu se skupljaju u glavi. Kad toplina napusti telo, sve ponovi, sve do večeri kada se vraća u prostorije Karitasa.

Rim
Rimfoto: Promo

Dok priča, krije usta rukama. Jer, pored sve muke koja ga je snađla u životu, neko mu je ukrao i proteze. Sa setom u očima se priseća kada je živeo kao plejboj, koji je živeo u velikoj kući i imao vozni park vredan nekoliko stotina hiljada, možda čak i milion.

"Imao sam prodavnicu košulja u Parioliju, oblačio sam poznate ljude, živeo sam u kući od 300 kvadratnih metara, zarađivao mnogo, imao sam tri Ferarija, jedan beli, jedan crni i jedan braon“, priča Alberto.

Nije Ferari, al je crven i jedina je imovaina koju poseduje u životu. Kako kaže, u Punta ulazi samo da se malo zagreje tokom dana.

"Ponekad uđem unutra da mi je manje hladno, ali držim ugašen motor jer inače koristim benzin i zato je svejedno hladno.", kaže.

Ističe kako ipak nije sam na svetu, ali da njegov sin iz drugog braka, ne zna za životne okolnosti u kojima se nalazi. Od njega ima i unuku. Kako kaže, zbog narušenih porodičnih odnosa, nemaju dobru komunikaciju. Svaki put kada se čuju telefonom, gotovo da se posvađaju zbog toga što oseća sramotu na šta je spao u životu.

Beskućnik
foto: EPA / MAST IRHAM

U svojoj burnoj prošlosti, Alberto je bio i prijatelj poznate pevačice, Rafaele Kare, sa čijim bratom se družio, a često bio i gost u njenoj kući, zajednos a svojim prijateljem.

"Poznavao sam pola Rima, svima sam bio prijatelj.", rekao je Alberto novinarki portala "Koriero Fiorentino".

Nakon priče o poznanstvima, vratio se na život plejboja i na kajanje što nije bio dobar i veran suprug.

"Prvoj ženi nisam bio dobar muž, prevario sam je sa drugom devojkom, pobegao sam sa njom u Brazil ostavivši ženu i ćerku." , kaže, dodajući da mu je supruga bila model za Valentina.

Iako ima godina života i staža za penziju, Alberto je ne dobija. Naime, da bi ostvario pravo na penziju od 650 evra, mora da ima ličnu kartu, koju je izgubio. Da bi izvadio novu, mora da ima pribivalište.

Upis u registar stanovnika opštine Firenca omogućava beskućnicima da zatraže ličnu kartu, pristup zdravstvenoj zaštiti i dobijanje svih dokumenata i beneficija za koje je neophodan uslov matičnog prebivališta. Ali, zbog svog statusa koji trenutno ima u prihvatilištu, Alberto nažalost ne može da ostvari svoja prava i da izvadi novu ličnu kartu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.