KAMERE ZABELEŽILE JEZIV PRIZOR! Ovce 14 dana hodaju u KRUG, više je nego SABLASNO (VIDEO)
Ovce, Foto: Printscreen/Youtube/ Infinity News

NEVEROVATNO

KAMERE ZABELEŽILE JEZIV PRIZOR! Ovce 14 dana hodaju u KRUG, više je nego SABLASNO (VIDEO)

Čudno ponašanje, uhvaćeno CCTV-om, prikazuje stado kako hoda u smeru kazaljke na satu u skoro savršenom krugu

Objavljeno:

Sigurnosna kamera u Kini snimila je impresivne, ali i pomalo zastrašujuće fotografije na kojima se vidi stado ovaca koje se istovremeno kreću u kružnom pravcu, kao da je u pitanju vrteška.

Stotine ovaca neprekidno hodaju u krug već 14 dana u severnoj kineskoj oblasti Unutrašnja Mongolija, objavio je Pipls dejli.

Tajanstveni ples ovaca

Čudno ponašanje, uhvaćeno CCTV-om, prikazuje stado kako hoda u smeru kazaljke na satu u skoro savršenom krugu. Na snimku se vidi kako stado kruži, pri čemu su neke ovce izostavljene iz rotacije, a druge stoje mirno u centru kruga.

Ono što je najneverovatnije, kako za vlasnika farme, tako i za hiljade korisnika koji su već videli snimak, jeste da su ove ovce savršenog zdravlja. Ne pokazuju nikakav vidljiv poremećaj osim što hodaju u krugu po istoj osi. Pipls dejli je objavio da su ovce bile zdrave, a uzrok čudnog ponašanja ostaje misterija.

Ovca, Ovce
foto: Profimedia

Vlasnik stada Miao rekao je da je ovu čudnu predstavu započelo nekoliko ovaca pre nego što su se pridružile ostale, prenosi britanski portal Metro. Iako na farmi ima 34 stada, tako se ponašaju samo ona u štali broj 13.

Šta kažu veterinari?

Stručnjaci britanske veterinarske kompanije Molecare Farm Vets ističu da se ne zna tačan uzrok takvog ponašanja, ali ne isključuju da je to posledica listerioze, bakterijske bolesti.

Ovo stanje izaziva otok na jednoj strani mozga, što dovodi do toga da životinje hodaju u krug ili postaju paralizovane na zahvaćenoj strani.

Zoološki stručnjaci objašnjavaju da ovaj misteriozni ples nije tako redak i da ovakvo ponašanje može biti i odbrambeni instinkt. Zašto to rade? Praveći ovaj pokret, životinje stvaraju neosvojivu ogradu kako bi zaštitile najugroženije članove svog stada od predatora.

U centru ovih krugova su obično ženke i njihovi mladunci, zatim se oko njih u velikom broju okupljaju mužjaci. Između toga i neprekidnog kretanja, oni otežavaju napad neprijateljima, koji uglavnom odustaju i traže drugi plen koji je lakše progutati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.