CENA STRUJE U EVROPSKOJ ZEMLJI POSTAVILA REKORD SVIH VREMENA: Računi PAPRENI, a ni HRANA NE ZAOSTAJE!
Struja, Foto: Profimedia

GRAĐANI NA MUKAMA

CENA STRUJE U EVROPSKOJ ZEMLJI POSTAVILA REKORD SVIH VREMENA: Računi PAPRENI, a ni HRANA NE ZAOSTAJE!

Očekuje se da će zbog naglog povećanja prosečan godišnji račun za hranu porasti za 761 evro (787 dolara), u vreme kada porodice u nedostatku novca već pokušavaju da se izbore sa rastućim računima za energiju

Objavljeno: 16:39h

Cene električne energije u Italiji postavile su rekord svih vremena u oktobru, izvestilo je u četvrtak najstarije udruženje potrošača u toj zemlji UNC.

Cene struje, koja se na Apenima prodaje na slobodnom tržištu, rasle su za 329 od oktobra prošle godine i našle se na vrhu UNC rejtinga najskupljih roba i usluga, piše RT na engleskom.

Međunarodni leti su pratili tarife električne energije, sa godišnjim povećanjem troškova od 113 odsto. Sledeći na rang-listi je gas, čije su cene porasle za više od 96 odsto u odnosu na prošlu godinu.

grejanje, Radijator
foto: Profimedia

Izveštaj UNC-a dolazi nakon najnovijih podataka koje je objavila italijanska zvanična statistička agencija ISTAT, a koji su pokazali da je indeks domaćih cena u oktobru, što je početkom oktobra naraslo na 11,8 u odnosu na godinu dana ranije, što je najviše od marta 1984.

Godišnji rast potrošačkih cena, vođen snažnim porastom cene energije, u oktobru je dostigao 12,6 odsto, skočivši sa 9,4 odsto u prethodnom mesecu, prenose Novosti.

Osnovni prehrambeni članci su takođe doživeli dramatičnu inflaciju u Italiji, zbog čega su cene različitih biljnih ulja, isključivajući maslinovo, rasle za 55 odsto na godišnjem nivou. Maslac je porastao za 43 odsto, potom šećer, koji je porastao za 17 odsto u odnosu na septembar i za 38,8 odsto na godišnjem nivou.

prodavnica
foto: AP

Očekuje se da će zbog naglog povećanja prosečan godišnji račun za hranu porasti za 761 evro (787 dolara), u vreme kada porodice u nedostatku novca već pokušavaju da se izbore sa rastućim računima za energiju.

Struja, Ušteda struje, Račun za struju
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Za porodice sa jednim detetom, ova cifra će se povećati na 937 evra (969 dolara), za jedno sa dvoje dece – do 1038 evra (1073), sa troje – do 1240 evra (1282 dolara), predsednik SAD rekao je Dolari.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.