ZEMLJE DOGOVORILE POČETAK BOLJIH ODNOSA, POKREĆE SE NOVA ERA: Dvojica lidera OBEĆALA, od danas se sve MENJA!
Rukovanje, Foto: AP

NOVI LIST

ZEMLJE DOGOVORILE POČETAK BOLJIH ODNOSA, POKREĆE SE NOVA ERA: Dvojica lidera OBEĆALA, od danas se sve MENJA!

Podseća se da su bivši saveznici zahladili veze za vreme prethodnog mandata Netanjahua, za kojeg se sada očekuje da se uskoro vrati na vlast kao šef najdesničarskije izraelske vlade ikada

Objavljeno: 16:53h

Izrael i Turska dogovorili su danas početak boljih odnosa, saopštila je kancelarija bivšeg i po svemu sudeći budućeg izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Navodi se da su dvojica lidera, Netanijahu i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u telefonskom razgovoru obećala da će sarađivati na pokretanju nove ere između dve zemlje, prenosi AP.

Podseća se da su bivši saveznici zahladili veze za vreme prethodnog mandata Netanjahua, za kojeg se sada očekuje da se uskoro vrati na vlast kao šef najdesničarskije izraelske vlade ikada.

Benjamin Netanijahu
foto: EPA

Dodaje se da je Erdogan pokazao spremnost za popravljanje odnosa otkako je Netanijahu lane svrgnut nakon 12 uzastopnih godina na vlasti, a današnje saopštenje signaliziralo je da bi se to moglo nastaviti.

AP ističe da su se odnosi već imali uzlaznu putanju za vreme odlazećeg premijera Jaira Lapida, koji se sastao u septembru sa turskim predsednikom u Njujorku, što je prvi susret lidera zemalja u poslednjih 14 godina.

Ističe se da su Erdoganovi odnosi sa Izraelom pod Netanijahuom bili naročito hladni, posebno zbog učestalog ponavljanja ratova protiv militantnih vlasti Hamasa u Gazi i napada izraelske vojske na palestinsku flotilu u istoj oblasti 2010, takođe tokom Netanijahuove vladavine.

Redžep Tajip Erdogan
foto: Profimedia

Napominje se da je tokom godina zategnutih odnosa Erdogan bio otvoreni kritičar izraelske politike prema Palestincima, a Izrael se zauzvrat protivio turskom prihvatanju Hamasa.

Ipak, nakon državne posete izraelskog predsednika Isaka Hercoga Turskoj u martu i drugih znakova otopljenja, dve zemlje su se složile da razmene ambasadore, a oni i sve vreme dele određene strateške interese, uključujući i „obuzdavanje Irana“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.