PLANETA NA NOGAMA ZBOG EKSPLOZIJE U POLJSKOJ: Evo šta su poručili SVETSKI LIDERI!
Šarl Mišel, Foto: Profimedia

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA

PLANETA NA NOGAMA ZBOG EKSPLOZIJE U POLJSKOJ: Evo šta su poručili SVETSKI LIDERI!

Američki Stejt department nazvao je izveštaje o ruskim projektilima koji su pogodili Poljsku „neverovatno zabrinjavajućim“, prenosi Rojters

Objavljeno:

Povodom izveštaja o navodnom padu ruskih raketa u selo Prževodovo u istočnoj Poljskoj, nedaleko od granice sa Ukrajinom, u kojem su danas život izgubile dve osobe, lideri brojnih zemalja i EU poručili su da će pažljivo pratiti razvoj situacije i da su u kontaktu sa poljskim vlastima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je u kontaktu sa svojim kolegama kako bi dobio više informacija o situaciji u Poljskoj, rekao je njegov portparol, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je objavio na svom Tviter nalogu da Evropska unija stoji uz Poljsku.

„U kontaktu sam sa poljskim vlastima, članovima Evropskog saveta i drugim saveznicima“, saopštio je Mišel na Tviteru.

Šarl Mišel
Šarl Mišelfoto: Profimedia

Američki Stejt department nazvao je izveštaje o ruskim projektilima koji su pogodili Poljsku „neverovatno zabrinjavajućim“, prenosi Rojters.

Portparol stejt departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da SAD rade na tome da saznaju više o eksploziji i odrede odgovarajuće korake u skladu s tim saznanjima.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson je na Tviteru objavila da se još uvek utvrđuje šta se tačno dogodilo.

Situaciju u Poljskoj pažljivo prati i nemačka vlada i u kontaktu je sa Varšavom i svojim saveznicima iz NATO, rekla je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Izveštaji o raketiranju Poljske su „ozbiljni“, zbog čega je veoma važno da se utvrdi šta se tačno dogodilo, ukazao je večeras holandski premijer Mark Rute.

„Ozbiljni izveštaji o raketama koje pogađaju Poljsku i odnose ljudske živote. U bliskom smo kontaktu sa Poljskom i našim ostalim partnerima iz NATO. Sada je važno da se utvrdi šta se tačno dogodilo“, poručio je Rute na Tviteru.

U međuvremenu, NATO je saopštio da ispituje izveštaje o eksploziji u istočnoj Poljskoj.

„Razmatramo ove izveštaje i blisko koordinišemo sa našim saveznikom Poljskom“, rekao je večeras jedan zvaničnik alijanse.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da izveštaji poljskih medija, kao i izjave zvaničnika o navodnom padu ruskih projektila na teritoriju Poljske, predstavljaju „provokacija su sa ciljem dalje eskalacije“.

Rojters je javio ranije pozivajući se na vatraogasce, da su dve osobe poginule danas u Prževodovu, selu u istočnoj Poljskoj, nedaleko od granice sa Ukrajinom, dok je AP izvestio, pozivajući se na američke bezbednosne izvore, da su eksploziju izazvali zalutali ruski projektili iz susedne Ukrajine.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.