JAMAJKA UVELA VANREDNO STANJE!
Jamajka, Foto: Profimedia

haos na jamajci

JAMAJKA UVELA VANREDNO STANJE!

Grupe za ljudska prava osporile su pritvaranja sprovedena tokom vanrednog stanja

Objavljeno: 22:32h

Premijer Jamajke Endrju Holnes proglasio je danas vanredno stanje u delovima prestonice Kingstona, kao i u nekim centralnim i zapadnim oblastima, s namerom da bude kontrolisan rast kriminala i nasilje pojedinih grupa.

Vanredno stanje daje vlastima veća ovlašćenja, uključujući mogućnost da pretresaju zgrade i sprovode hapšenja bez naloga, a današnje mere odnose se na područja koja uključuju i popularne turističke destinacije, kao što je Montego Bej, prenosi Rojters.

„Uočili smo porast kriminalnih aktivnosti bandi u ovim oblastima, što izaziva veliku zabrinutost“, naveo je premijer Jamajke.

Jamajka
Jamajkafoto: Profimedia

On je predvideo i porast ubistava u narednih nekoliko nedelja sa početkom praznične sezone, kada nasilni zločini obično rastu.

Zvaničnik policije Entoni Anderson rekao je danas da je na Jamajci registrovano 1.360 ubistava između 1. januara i 13. novembra, što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, kao i da je nasilje bandi razlog za 71 odsto tih ubistava.

Grupe za ljudska prava osporile su pritvaranja sprovedena tokom vanrednog stanja.

Rojters navodi da Jamajka, koja ima jednu od najvećih stopa ubistava u regionu, nastoji da razbije bande putem zakona koji ciljaju na organizovani kriminal i ilegalno oružje.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.