DETE JE OTIŠLO NA PLIVANJE, PA UMRLO OMDAH POSLE: Kada su videli šta mu je u mozgu, lekari su se sledili od šoka
Foto: Profimedia

ZASTRAŠUJUĆE

DETE JE OTIŠLO NA PLIVANJE, PA UMRLO OMDAH POSLE: Kada su videli šta mu je u mozgu, lekari su se sledili od šoka

Infekcije amebama koje jedu mozak i dalje se smatraju retkim u SAD

Objavljeno:

Nakon što je jedno dete umrlo u amerčkoj državi Nebraski nekoliko dana nakon kupanja u reci Elkhorn, zdravstveni zvaničnici sumnjaju da je smrt nastupila od infekcije amebom koja jede mozak. Ako se potvrdi, to bi bila prva smrt od od ove smrtonosne amebe u Nebraski.

Zdravstveni zvaničnici u Nebraski istražuju sumnju na infekciju amebom koja jede mozak i koja je možda ubila dete, navodi se u saopštenju za javnost koje je u sredu podelilo Ministarstvo zdravlja ove savezne države.

Dete, čije godine zdravstveni zvaničnici nisu otkrili, umrlo je ove nedelje nakon plivanja u reci Elkhorn u nedelju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja okruga Daglas u posebnom saopštenju za javnost.

Naegleria fovleri, takođe poznata kao ameba koja jede mozak, obično se nalazi u toplim slatkovodnim jezerima i rekama. Ne predstavlja pretnju za plivače osim ako ne uđe u nos, što joj daje pristup mozgu.

Poznato je da ameba uništava zdravo moždano tkivo i izaziva infekciju koja se zove primarni amebni meningoencefalitis. PAM je skoro uvek fatalan – od 154 slučaja prijavljenih u SAD od 1962. do 2021. godine, samo četiri osobe su preživele, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Infekcije amebama koje jedu mozak i dalje se smatraju retkim u SAD, ali su poslednjih godina identifikovane na širem geografskom području.

Otprilike mesec dana pre nego što se sumnjivi slučaj dogodio u Nebraski, zdravstveni zvaničnici u susednoj Ajovi potvrdili su prvo izlaganje Naegleria fovleri u državi. Ameba je otkrivena u jezeru “Tri vatre”, gde se stanovnik Misurija plivao pre nego što se smrtno razboleo od PAM-a.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.