DA LI IKO ZNA ODGOVOR?: Snimak iz 1938. godine ZAPALIO mreže, svi se pitaju šta to DRŽI U RUCI? (VIDEO)
Devojka, Foto: printscreen Youtube/John's Wacky World News

NEVEROVATNO

DA LI IKO ZNA ODGOVOR?: Snimak iz 1938. godine ZAPALIO mreže, svi se pitaju šta to DRŽI U RUCI? (VIDEO)

Teorija zavere o mobilnom telefonu iz vremena u kojem nije mogao da postoji i dalje je aktuelna

Objavljeno:

Gotovo deset godina od kada se taj snimak prvi put pojavio na Jutjubu, neki svetski portali ponovo su pisali o devojci “sa mobilnim telefonom u rukama”. Odgovor na pitanje zašto je taj klip tako popularan krije se u tome što je film iz kojeg potiče snimljen davne 1938. godine.

Naravno, snimak je odmah izazvao nove teorije zavere o putovanju kroz vreme, uprkos činjenici da te godine još uvek nije bilo nijednog mrežnog operatera. Pa odakle je došla devojka sa mobilnim telefonom na uhu? Evo šta o tom fenomenu ima da kaže članak iz Hafington posta.

Dakle, film je zaista nastao 1938. godine, to nije sporno, a sniman je ispred američke fabrike “Masena” u Njujorku. Međutim, da li je devojka zaista držala mobilni u desnoj ruci, nikada nije utvrđeno, uprkos tome što je korisnik Jutjuba pod nadimkom Planetček izjavio da jeste.

Štaviše, napisao je i da se devojka sa snimka zove Gertruda Džons, pa je očekivano istakao da ona nije putnica kroz vreme.

– Ona je tada imala 17 godina – napisao je Planetček i objasnio da je ovu osobu veoma dobro poznavao jer mu je ona bila baka.

– Pitao sam je da li se seća tog snimka, a ona mi je sve lepo objasnila. Naime, rekla mi je da “Dupon” (kompanija koja je navodno bila vlasnik fabrike na snimku) ima odeljenje za telefonske komunikacije u fabrici. Rekla mi je da kompanija eksperimentiše sa bežičnim telefonima, a mojoj baki i petoro njenih kolega dali su ove bežične uređaje da ih testiraju nedelju dana. U tom trenutku je razgovarala sa jednim od naučnika koji je u blizini držao još jedan bežični telefon – rekao je korisnik Jutjuba.

Da li je rekao istinu? Do danas to nije 100% potvrđeno, ali se na tu temo uglasio i Dejvid Mikelson, osnivač Snoupesa, veb stranice specijalizovane za analizu popularnih internet teorija i pronalaženje “lažnih vesti”.

– Aha, znači da u suštini možete uzeti bilo koji snimak iz Drugog svetskog rata koji pokazuje da neko drži nešto sa strane dok priča i tvrdi da koristi mobilni uređaj kao putnik kroz vreme – rekao je Mikelson i nastavio.

– Nažalost, filmski snimci iz tog vremena nisu dovoljne rezolucije da bi se tačno videlo o čemu govorimo. Ono što vidimo na traci moglo je biti bilo šta, od maramice do slušnog aparata – odgovorio je Mikelson.

Dodao je da je u teoriji moguće da je “Dupon” radio na nekoj vrsti ručnog prototipa, nečem sličnom voki-tokiju, ali je ipak ostao skeptičan.

(Espreso/net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.