OBJAVLJENI PODACI ZA STRANE VALUTE, EVO ŠTA SE DESILO SA EVROM: Promene na TRŽIŠTU VALUTA
Evri, Foto: Profimedia

VREDNOST

OBJAVLJENI PODACI ZA STRANE VALUTE, EVO ŠTA SE DESILO SA EVROM: Promene na TRŽIŠTU VALUTA

Dolar je u četvrtak registrovao najveći jednodnevni pad od kraja 2015, povučen smanjenjem prinosa na američke državne obveznice,

Objavljeno:

Dolar je na silaznoj putanji danas i povećava minus u odnosu na četvrtak, kada je zabeležio najveći jednodnevni pad u poslednjih sedam godina posle objave podatka da je inflacija u SAD usporila u oktobru, što je ublažilo verovatnoću da će Federalne rezerve nastaviti s agresivnim povećanjem ključne kamate.

Prema jučerašnjin zvaničnim podacima, potrošačka inflacija u SAD je oktobru iznosila 7,7 posto na godišnjem nivou, što je njen najsporiji rast od januara i manji od tržišnih prognoza da će iznositi 8,0 procenata.

Dolar je u četvrtak registrovao najveći jednodnevni pad od kraja 2015, povučen smanjenjem prinosa na američke državne obveznice, dok su druge valute – jen, funta, evro – porasle.

Evro je nastavio uspon od prethodnog dana, kada je uzleteo za 2,0 procenta prema dolaru, pri čemu je danas ojačao za još 0,3 odsto na 1,0245 dolara, što je njegova najviša vrednost od avgusta.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, potonuo je za skoro 0,5 posto, dok je vrednost rizične imovine, uključujući akcije, valute zemalja u razvoju i robu, porasla. Usporavanje američke inflacije, iako pozitivno za zajmoprimce, prema mišljenju analitičara odražava ambijent ekonomskog usporavanja SAD.

1 / 5 Foto: Profimedia

Dolar je ove godine porastao za 12 posto prema korpi rivalskih valuta, u svetlu FED-ove odlučne akcije da inflaciju, koja je ranije ove godine dostigla skoro dvocifrenu vrednost, vrati na ciljani nivo od 2,0 odsto.

Druge centralne banke su sledile primer FED-a, sa izuzetkom Banke Japana, što je rezultiralo najvećom padom jena u odnosu na dolar od 1979. godine.

Dolar, koji je prema jenu ojačao 22 posto ove godine, najviše od 1979. kada je porastao za 24 procenta, spustio se danas prema japanskoj valuti za 0,3 odsto na 140,60 jena.

Apetit investitora za ulaganje u rizičnu imovinu dodatno je podstakla odluka kineskih zdravstvenih vlasti da ublaže neke od strogih mera kovid ograničenja u zemlji, među kojima je i skraćenje perioda karantina za obolele od korone i za putnike koji dolaze u Kinu.

To je doprinelo da juan skoči danas za čak 1,3 procenta na 7,0592 juana za dolar, na najviši nivo u poslednjih više od mesec dana.

Britanska funta je smanjila deo noćašnjih gubitaka prema dolaru nakon objave podatka da je privredni pad u trećem kvartalu bio manji nego što se očekivalo, iako se zemlja nalazi na pragu ulaska u recesiju, za koju se procenjuje da će biti dugotrajna.

Funta je porasla za 0,1 procenat na 1,1718 dolara, dok je prema evru pala za 0,4 posto na 87,40 penija.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kriptovalute su pod snažnim pritiskom usled trenutnih previranja nakon kolapsa berze FTX. Izvorni token ove berze, FTT, pao je za 9,0 posto na 3.366 dolara, a od početka ovog meseca beleži gubitak vrednosti od skoro 90 procenata.

Bitkoin je takođe danas oslabio za 1,2 odsto na 17.344 dolara. Najstarija kriptovaluta na svetu je ranije ove nedelje pala ispod 16.000 dolara prvi put od kraja 2020.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.