NAJLEPŠEG PREMIJERA SVETA UPOREĐUJU SA POZNATIM GLUMCEM: Žene OČARANE, a pogledajte kako mu izgleda SUPRUGA (FOTO)
Pedro Sančez, Foto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

OTKRIVAMO

NAJLEPŠEG PREMIJERA SVETA UPOREĐUJU SA POZNATIM GLUMCEM: Žene OČARANE, a pogledajte kako mu izgleda SUPRUGA (FOTO)

Pedro Sančez Peres-Kastehon je rođen 1972. u Madridu u dobrostojećoj porodici, sin Pedra Sančeza Fernandeza i Magdalene Peres-Kastehon

Objavljeno:

Pedro Sančez rođen je 29. februara 1972. On je španski političar koji je bio premijer Španije od juna 2018. godine. Takođe je bio generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE) od juna 2017. godine, a prethodno je tu funkciju obavljao od 2014. do 2016. godine.

Pedro Sančez Peres-Kastehon je rođen 1972. u Madridu u dobrostojećoj porodici, sin Pedra Sančeza Fernandeza i Magdalene Peres-Kastehon. Njegov otac je bio javni administrator dugo zaposlen u Instituto Nacional de las Artes Escenicas i de la Musica pri Ministarstvu kulture (doslovno „Nacionalni institut za scenske umetnosti i muziku“). Kasnije je postao vlasnik preduzeća za industrijsko pakovanje.

Njegova majka je radila kao državni službenik u sistemu socijalnog osiguranja (kasnije je postala pravnica, diplomirala sa sinom na istom univerzitetu). Odrastao u okrugu Tetuan,studirao je u Colegio Santa Cristina, koji se takođe nalazi u okrugu. Prema samom Sančezu, on je posećivao brejkdens krugove u AZCA kada je bio tinejdžer. Prešao je iz Colegio Santa Cristina u Instituto Ramiro de Maeztu, javnu srednju školu u kojoj je igrao košarku u omladinskom sistemu Estudijantesa, sa vezama sa srednjom školom, stigavši do U-21 tima.

Pedro Sančez
foto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

1990. Sančez je otišao da studira ekonomiju i poslovne nauke. Godine 1993. pridružio se PSOE nakon pobede Felipea Gonzalesa na izborima te godine. Sančez je 1995. godine stekao zvanje licence na Real Colegio Universitario Maria Cristina, pridruženom Univerzitetu Complutense u Madridu. Nakon diplomiranja radio je u Njujorku za konsultantsku firmu.

Godine 1998, pre nego što je započeo karijeru u lokalnoj i nacionalnoj politici, Sančez je počeo da radi u Briselu u delegaciji PSOE-a u Evropskom parlamentu kao pomoćnik evroposlanice Barbare Duhrkop. Takođe je radio u osoblju visokog predstavnika Ujedinjenih nacija u Bosni, Karlosa Vestendorpa. Diplomirao je politiku i ekonomiju 1998. nakon što je diplomirao na Universite libre de Brukelles.

Pedro Sančez
foto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

Stekao je diplomu poslovnog liderstva na IESE Business School na Univerzitetu u Navari. Sančez je stekao diplomu naprednih studija monetarnih integracija u EU na Institutu Ortega i Gaset 2002. godine.

Sančez je svoju političku karijeru započeo 2004. kao gradski većnik u Madridu, pre nego što je 2009. izabran u Kongres poslanika. 2014. je izabran za generalnog sekretara PSOE, čime je postao lider opozicije. On je predvodio stranku na neubedljivim opštim izborima 2015. i 2016. godine, ali je podneo ostavku na mesto generalnog sekretara ubrzo nakon ovih poslednjih, nakon javnih neslaganja sa izvršnom vlašću stranke. Kasnije je ponovo izabran na izborima za vođstvo osam meseci kasnije, pobedivši Suzanu Dijaz i Paksi Lopez.

Pedro Sančez, Španija, Vanredno stanje, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA-EFE/ BALLESTEROS / POOL

Dana 1. juna 2018, PSOE je izglasala glasanje o nepoverenju premijeru Marijanu Rahoju, uspešno usvojivši predlog nakon što je dobila podršku Unidas Podemosa, kao i raznih regionalističkih i nacionalističkih partija. Nakon toga, Sančez je sledećeg dana položio zakletvu kao premijer od strane kralja Felipea VI. Nastavio je da je predvodio PSOE i osvojio 38 mesta na opštim izborima u aprilu 2019., što je prva nacionalna pobeda PSOE od 2008. godine, iako nisu uspeli da dobiju većinu. Nakon što su pregovori o formiranju vlade propali, Sančez je ponovo osvojio najviše glasova na opštim izborima u novembru 2019., a u januaru 2020. formirao je manjinsku koalicionu vladu sa Unidasom Podemosom, prvom nacionalnom koalicionom vladom od povratka zemlje u demokratiju.

Španski lider visok je 190 cm i zovu ga "Lepotan" (El Guapo), a zanimljiva je i činjenica da ga mediji, ali i lepši pol upoređuju s glumcem Džordžom Klunijem.

Iako bi ga mnoge dame poželele za partnera, to je, ipak, nemoguće, jer španski premijer ima oči samo za jednu damu.

Sančez se oženio Marijom Begonjom Gomes Fernandez 2006. godine i imaju dve ćerke, Ainhou i Karlotu. Građansko venčanje je vodio Trinidad Himenez.

Osim španskog, Sančez tečno govori engleski i francuski.On je prvi španski premijer koji tečno govori engleski dok je bio na funkciji (bivši premijer Hoze Marija Aznar naučio je engleski nakon što je napustio funkciju).

Strani jezici nisu se uveliko predavali u španskim školama sve do sredine 1970-ih, a bivši premijeri su bili poznati po tome što su se borili sa njima.

Podsetimo, ove godine u julu Sančez je bio u poseti u Srbiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.