NAJBOLJI ŠPIJUNI UOPŠTE NISU BILI LJUDI? Ovo je NAJBIZARNIJI projekat CIA tokom Hladnog rata! (VIDEO)
Špijun, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

NAJBOLJI ŠPIJUNI UOPŠTE NISU BILI LJUDI? Ovo je NAJBIZARNIJI projekat CIA tokom Hladnog rata! (VIDEO)

Da, dobro ste pročitali! Američke tajne službe su tokom Hladnog rata trenirale životinje-špijune!

Objavljeno:

Čulo se samo šuštanje crnog perja kada je gavran sleteo na sims prozora jednog stana u zgradi negde Istočnoj Evropi. Ptica se neko vreme zadržala tu i onda odletela. U stanu sa druge strane prozora niko nije podigao pogled sa dokumenata i votke na stolu niti obratio pažnju na komadić maltera koji je ionako verovatno otpao sa stare zgrade.

Ipak, oni u stanu bi verovatno bili obazriviji da su znali da naizgled nebitni komad nije dolazo sa krova objekta nego iz sedišta CIA-e, da je sadržao električni transmiter moćan dovoljno da prenese njihov razgovor, a da veliki crni gavran nije bio tek obična gradska ptica već trenirani agent američke Vlade!

Da, dobro ste pročitali! Američke tajne službe su tokom Hladnog rata trenirale životinje-špijune!

Drevna praksa

– Nikada nismo naišli na životinju koju nismo uspeli da istreniramo – izjavio je Bob Bejli koji je ceo život posvetio obučavanju životinja i bio jedan od glavnih osoba u tadašnjem “Animal Behavior Enterprises” centru u Hot Springsu.

U razgovoru za Smithsonian magazin od pre nekoliko godina on je podsetio da korišćenje životinja u vojne svrhe datira još iz antičke Grčke. Rad njegovog tima je ipak, sve ovo podigao na viši nivo.

Pre mnogo decenija, ubrzo pošto je počeo da radi sa ekipom u Hot Springsu, počele su i posete od raznih obaveštajnih službi. Hladni rat je bio na vrhuncu.

– Oni su došli kod nas da im rešimo problem. Životinje mogu da idu na mesta na koja ljudi ne mogu i da pritom ne privuku pažnju – objašnjava Bejli.

“Akustična maca”

Prve životinje koje su se uključile u hladnoratovsku trku bili su delfini. Na osnovu delimičnih dokumenata CIA-je koji su u javnost dospeli 1976. godine vidi se da su delfini bili trenirani da otkrivaju podmornice, a da su sličan program imali i Sovjeti.

Jedan od prvih projekata na kojima je Bejli radio bio ja onaj sa životinjama za koje mnogi misle da ih je nemoguće trenirati – mačkama. Projekat se zvao “Akustična maca”.

– Otkrili smo da je moguće naučiti mačku da sluša ljudske glasove, a da manje reaguje na zvuke iz okoline – kaže Bejli i dodaje da na taj način ova životinja može da se pretvori u veoma dobar prislušni uređaj.

U projekat je bio uključen i Robin Mičelson, kalifornijski otorinolaringolog i jedan od izumitelja ljudskog slušnog implanta. Ideja je bila da se postavi žica koja bi išla od mačjeg unutrašnjeg uha do uređaja za snimanje ugrađenog u njen grudni koš. Ovo bi macu faktički pretvorilo u živi prislušni uređaj.

U knjizi “Spycraft” navodi se da je “akustična maca” bila predviđena za prisluškivanje jednog neimenovanog azijskog vođe. U jednom drugom delu “The wizards of Langley” citira se bivši zvaničnik CIA-e Viktor Marćeti koji tvrdi da je ovaj projekat propao tokom probe na terenu.

– Iskrcali su mačku iz kombija, naišao je taksi i pregazio je! I tako su tu bili oni… sedeli su u kombiju sa najsavršenijom prislušnom opremom na svetu, a mačka je bila mrtva – tvrdio je Marćeti.

Bejli nema podatke o propasti (ili uspehu!) ovog projekta, a CIA je odbila zahtev novinara “Smithsonian” magazina za dokumentima u vezi sa treniranjem životinja u obaveštajne svrhe navodeći da je “postojanje ili nepostojanje traženih dokumenata trenutno klasifikovano kao poverljivo”.

Špijuni koje je vreme “pregazilo”…

Bejli rado govori o još nekim projektima. Tokom 60-ih i 70-ih njegov tim je izgradio maketu grada na jednoj farmi površine 270 hektara na osnovu fotografija koje su dobili.

– Ovo je soba u koju želimo da uđemo. Da li možeš da nateraš svog gavrana da postavi tamo uređaj tako da mi možemo da slušamo – seća se Bejli jednog razgovora iako ne otkriva sa kim ga je vodio.

On je takođe izdresirao i golubove koji bi leteli ispred vojničkih kolona i signalizirali prisustvo neprijateljskih vojnika tako što bi, u slučaju da primete ljude, sletali. Problem je nastajao u slučaju da golubovi ne nalete ni na koga. Tada bi jednostavno odleteli i nikada se ne bi vratili.

Na pitanje da li su njegove životinje ikada korišćene u stvarnim operacijama, Bejli nije želeo da da konkretan odgovor, ali je rekao da su gavranovi i mačke “postavljeni na položaje”. Do tamo su stizali uglavnom skriveni u diplomatske torbe. Priznaje da je i sam jednom prošvercovao treniranog gavrana avionom i to na redovnoj, komercionanoj liniji.

Ipak, sudbina ovih projekata još uvek je obavijena velom tajne. Treniranje životinja u obaveštajne svrhe CIA je zvanično prekinula 1975. posle istrage Komiteta o zloupotrebi nekoliko američkih obaveštajnih agencija.

Bejli smatra da je korišćenje životinja kao špijuna danas prevaziđeno jer se prislušni uređaju postavljaju mnogo lakše i mogu biti bilo gde i bilo koje veličine. Vreme je tako prevazišlo njegove mace.

(Espreso/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.