(UŽIVO) OBUSTAVLJENO KRETANJE BRODOVA KROZ CRNOMORSKI KORIDOR: Sirene širom Ukrajine, čuju se EKSPLOZIJE!
Ukrajina, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

(UŽIVO) OBUSTAVLJENO KRETANJE BRODOVA KROZ CRNOMORSKI KORIDOR: Sirene širom Ukrajine, čuju se EKSPLOZIJE!

Ruska strateška aviijacija izvela je drugi talas raketiranja. Novi udari registrovani su po Zaporožju, pavlovgradu i Dnjepropetrovsku.

Objavljeno: 22:40h

Ukrajinska prestonica rano jutros zasuta je ponovo krstarećim raketama H-101 ispaljenim iz strateških bombardera. Kako je javio Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, Rusi su rano jutros lansirali 40 krstarećih projektila na Ukrajinu, a na udaru osim Kijeva našla se i Odesa, Hrkov, Dnjepropetrovsk, Zaporožje.

Razvoj događaja:

22:23

Obraćanje Zelenskog

21:50

Ponovo vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin. U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

21:17

Napad na Marinku i Novomihajlovku

Jedinice NM DPR i ruske 150. motorizovane divizije pokrenule su ofanzivu na selo Marinka, zapadno od Donjecka, u kome se ukrajinske snage osam godina ukopavaju i prave utvrđenja. Postoje izveštaji o napredovanju Oružanih snaga Rusije na severnoj periferiji Marinke i uspostavljanju kontrole nad teritorijom internata broj 3.

20:57

Moskva: Protestna nota Holandiji zbog vojnog atašea u Hagu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je na razgovor ambasadora Holandije u Moskvi Žila Pluga i uputilo mu protestnu notu zbog regrutovanja ruskog vojnog atašea u Hagu od strane pripadnika britanske obaveštajne službe. "Ambasador Holandije u Moskvi Žil Plug pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 31. oktobra. Njemu je 20. oktobra uručen oštar protest zbog regrutovanja vojnog atašea ruske ambasade u Hagu od strane pripadnika obaveštajnih službi Velike Britanije 20. oktobra ove godine", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneo je TAS S. U razgovoru je naglašeno da su ovakvi provokativni potezi neprihvatljivi, suprotni Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i ometaju normalno funkcionisanje inostranih misija Rusije, stoji u saopštenju. Ministarstvo je, takođe, navelo da Rusija insistira da Hag preduzme sveobuhvatne mere kako bi sprečio takve incidente u budućnosti, uključujući i one od zemalja koje Holandija naziva svojim saveznicima. Rusija poziva holandske vlasti da se uzdrže od neprijateljskih akcija koje bi dovele do dalje degradacije bilateralnih odnosa.

20:29

"Nijedan ukrajinski brod nije prolazio"

Ujedinjene nacije saopštile su danas da nijedan ukrajinski brod koji se koristi za izvoz žita nije prolazio kroz sigurnosni koridor 29. oktobra kada su u Sevastopolju prijavljeni napadi na ratne brodove ruske Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. Visoki zvaničnik UN Martin Grifit rekao je da je danas 12 ukrajinskih brodova isplovilo iz luka, a da su dva ušla u luke kako bi utovarili žito. ''Veoma smo ohrabreni uveravanjima Rusije da se ne povlači iz inicijative, već samo privremeno obustavlja aktivnosti", rekao je Grifit i dodao da su UN shvatile ''da dogovor i obaveze ostaju na snazi čak i tokom suspenzije“. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije naglasilo je danas da Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće. Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju. Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

19:43

Obustavljeno kretanje brodova kroz crnomorski koridor

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da će kretanje brodova kroz sigurnosni koridor u Crnom moru biti obustavljeno dok se ne razjasni situacija sa navodnim napadima Ukrajine na Sevastopolj. "Dok se ne razjasni situacija oko terorističke akcije Ukrajine izvršene 29. oktobra protiv vojnih i civilnih brodova u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom, predviđenim Crnomorskom inicijativom je obustavljeno“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Dodaju da je „nedopustivo“ da ukrajinski brodovi prolaze kroz sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za sprovođenje vojnih akcija. "Kretanje brodova duž bezbednosnog koridora je neprihvatljivo, jer ga ukrajinsko rukovodstvo i komanda Oružanih snaga Ukrajine koriste za izvođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane. Naglašavaju da Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće. Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

18:36

Akar: Rusija da preispita suspenziju u sporazumu o žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi Moskva trebalo da preispita suspenziju svog učešća u sporazumu kojim je uz posredovanje UN obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine. U saopštenju turskog Ministarstva odbrane o telefonskom razgovoru između dvojice ministara navodi se da je Akar kazao Šojguu da je veoma važno da se sporazum o žitu nastavi, preneo je Rojters. On je dodao da sporazum treba sprovoditi odvojeno od sukoba u Ukrajini, navelo je Ministarstvo. Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

16:48

Moskva planira da odgovori

Moskva će odgovoriti na proterivanje službenika ruske ambasade od strane Moldavije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

16:41

Obustavlja se

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su sve aktivnosti u okviru delimične mobilzacije građana obustavljene.

14:25

Na stotine likvidiranih vojnika

- Visokopreciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, pogođene su svi naznačeni vojni i energetski objekti Ukrajine; - Ruske jedinice su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana, likvidirano je više od 170 ukrajinskih vojnika. - Ruske oružane snage uništile su više od 60 ukrajinskih vojnika u području Donjecka. - Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga, nakon neuspešne ukrajinske ofanzive. U tom području uništena je nemački artiljerijski sistem "Panzerhaubitze-2000"; - Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Kupjanska; - Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

14:02

Peskov: "Rizik"

Sporazum o žitu predstavlja rizik i malo je je verovatno da će biti i dalje na snazi zbog nemogućnosti da se garantuje bezbednost brodskog saobraćaja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da će suspendovati sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka zbog napada na rusku Crnomorsku flotu u vodama Sevastopolja, tvrdeći da su ga organizovali britanski vojni stručnjaci, prenose RIA Novosti.

13:50

Normalizovan saobraćaj na Krimu

inistar saobraćaja Ruske Federacije Vitalij Saveljev saopštio je danas da je teretni i putnički saobraćaj na Krimskom poluostrvu u potpunosti normalizovan nakon terorističkog napada. "Zahvaljujući dobro uspostavljenoj saradnji izmedju ministarstava saobraćaja, odbrane i unutrašnjih poslova, te bezbednosnih i federalnih agencija, Ruskih železnica, Rostransnadzora i kolega iz regiona situacija je stavljena pod kontrolu“, rekao je Saveljev. U eksploziji kamiona 8. oktobra na Krimskom mostu ubijene su četiri osobe, a deo mosta je oštećen. Rusija je eksploziju okarakterisala kao teroristički akt i za nju optužila Ukrajinu.

13:27

Zaporožje ostalo bez trafostanice

Jedan od jutarnjih udara blizu Zaporožja pogodio je trafostanica 330 kV (kilovoliti) Pravoberežna, priključen na hidroelektranu Depar. KSE Dnjepar je najveća elektrana koja se nalazi na Dnjepru (kapacitet 1548 MB).

12:17

Moldavija zatvorila 5 graničnih prelaza sa Ukrajinom

Iz bezbednosnih razloga, granični prelazi sa Ukrajinom su zatvoreni: Atakah, Large, Unguri, Bričani. Zbog nestanka struje na ukrajinskoj strani Đurđulešti-Reni.

11:54

Deo železnice bez struje

Deo železničkih pruga u Ukrajini je u jutrošnjem raketnom napadu ostao bez struje, dizel lokomotive su ušle u upotrebu umesto električnih, saopštile su ukrajinske železnice.

Uništeno 30 posto energetkih kapaciteta Ukrajine

11.00 U ruskom jutarnjem napadu na Ukrajinu uništeno je 30 posto energetskih infrastrukturnih objekata u Ukrajini. U napadu su pogođene visokonaponske trafostanice na svim velikim hidroelektranama na Dnjepru i Dnjestru

Vitaliji Kličko: 80 posto Kijeva bez vode

10.38 Zbog jutrošnjeg napada na energetsku infrastrukturu 80 posto Kijeva ostalo je bez vode. Građani u redu čekaju vodu.

Kijevska oblast se sprema za dugi nestanak struje

10.13 Šef kijevske oblasti Aleksij Kuleba pozvao je da se pripremi za duži nestanak struje. Dnjepropetrovsku i Pavlogradu, usled eksplozija, objekti elektroenergetske mreže su ozbiljno oštećeni, saopštile su vlasti

9.33 Zaporožje ostalo bez struje

Grad Zaporožje kompletno u drugom ponovljenom napadu ostao bez struje

Počeo drugi talas napada

9.49 Vazdušna opasnosti u Kijevskoj oblasti i centralnoj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je danas u Kijevskoj oblasti i centralnom delu Ukrajine.

9.26 Ruska strateška aviijacija izvela je drugi talas raketiranja. Novi udari registrovani su po Zaporožju, pavlovgradu i Dnjepropetrovsku

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su nekoliko hidroelektrana

8.55 Pogođeni su objekti hidroelektrane Dnjepar, hidroelektrane Južnodnjestrovskoe, hidroelektrane Kanevskaja i Kremenčugska. Od ranog jutra je 36 energetskih objekata pogođeno u Ukrajini.

Na udaru i gradovi na granici sa Moldavijom

8.51 - Rusija izvodi raketne udare na teritoriju Ukrajine koja se graniči sa Moldavijom u oblastima Vinica i Hmeljnicki. Prema rečima očevidaca, u gradu Oknita se čulo najmanje 5 eksplozija koje su potresle čak i višespratnice. Eksplozije se čuju i iz Novodnestrovska.Neki gradovi su po prvi put mete raketnih udara.

Jutarnji udari novi bilans

8.45 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodili su rano jutros odjednom nekoliko ukrajinskih hidroelektrana. Pogođeni su objekti hidroelektrane Dnjepar, hidroelektrane Južnodnjestrovskoe, hidroelektrane Kanevskaja i Kremenčugska.

Gori trafostanica hidroelektrane Kanev

8.41 Oružane snage RF postigle masovno uništavanje kritičnih infrastrukturnih objekata, a broj uspešnih napad će premašiti udare na energetske ciljeve koji su izvedeni 10. oktobra.

Hitna isključenja struje širom Ukrajine

8.39 U Ukrajini su uvedena hitna isključenja struje. Deo železničke komunikacija je obustavljen.

Crni bilans napada u Kijevu

8.35 Prema poslednjim informacijama oko 20-25 pogodaka na razne objekte energetske strukture širom Ukrajine. Počeli su nestanci struje u brojnim oblastima. Postoje prekidi u Internetu i mobilnim komunikacijama.

Kličko 350.000 stanova ostalo bez struje

8.34 Kao rezultat napada na Kijev, oštećen je objekat koji snabdeva strujom oko 350.000 stanova, rekao je gradonaćelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kabinet Zelenskog se oglasio: Vanredne restrikcije struje

8.31 Uvode se vanredne nestanke struje širom Ukrajine zbog masovnog granatiranja kritične infrastrukture, ovo je saopšteno u kabinetu ukrajinskog predsednika.

Udar na Novodnjestrovsku hidrocentralu

8.29 Ruske krstareće rakete razorile su i Novodnjestrovsku hidrocentralu u Odeskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Krivi Rog isto na meti

8.25 prema poslednjim informacijama na meti ruskih raketa od ranog jutra je i grad Krivi Rog i tamošnja hidroelektrana, kao i hidroleketrana u Odeskoj oblasti

Grad Zaporožje je prekriven dimom

8.24 U Zaporožju je krstarećim raketam pogođena električna trafostanica kod hidroelektrane Dneproges, nad kojom se vije gust crni dim

Napadnut i Dnjepropetrovsk

8-22 Na meti ruskih krstarećih raketa H-101 našao se Dnjeproptrovsk, uništena je jedna teroelektrana u Čerkeskoj oblasti, a na meti je i energestska infrastruktura u Kijevu

Kijev ostao bez struje i vode

8-17. Prema poslednjim informacija u Kijevu je odjeknulo 10 detonacija. U gradu nema struje ni vode. naudaru se našao i Harkov.

8.10 IRIS T protiv H-101

Kako javaljau izveštači iz Kijeva ukrajinska PVO upotrebila je nedavno donirani PVO raketni sistem IRIS-T.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.