BLIŽE SE IZBORI U AMERICI: Evo šta kažu ANKETE, biće ovde VEOMA VESELO!
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

prevremeno glasanje

BLIŽE SE IZBORI U AMERICI: Evo šta kažu ANKETE, biće ovde VEOMA VESELO!

Odaziv birača biće ključan u "ljubičastim" državama

Objavljeno: 22:28h

Američki predsednik Džo Bajden u subotu će prevremeno glasati na izborima na polovini mandata 8. novembra, a pridružiće mu se njegova unuka Natali, koja glasa prvi put, dok se demokrate bore za svaki glas.

Ankete pokazuju da bi demokrati mogli da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo glasača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrati dali u oštroj borbi s republikancima oko prava na abortus.

Odaziv birača - obično daleko niži na izborima u sredini mandata nego u godinama predsedničkih izbora - biće ključna prevaga u onim državama u kojima je rezultat neizvestan, tzv. ljubičastim, a demokrate pozivaju birače da glasaju i ranije.

Izbori, Švedska, Malme
foto: Profimedia

- Demokratija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine - rekao je Bajden pristalicama na skupu sredstava Demokratske stranke u petak u Filadelfiji. Nazvao je ove izbore "najvažnijim međuizborima u našem životu".

- Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dve velike, različite vizije Amerike - rekao je Bajden, obećavši da će kodifikovati odluku Rou protiv Vejda, kojom se legalizuje abortus na federativnom nivou, a Vrhovni sud ju je poništio letos i vratio pravo državama da odaberu svoje zakone o abortusu - ako demokrati povećaju svoj broj u Senatu.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.