ASTRONOMI U DUBOKOM SVEMIRU OTKRILI NEOBIČNU PLANETU VELIČINE JUPITERA: Jedna stvar je posebno NEVEROVATNA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

orbita crvenog patuljka

ASTRONOMI U DUBOKOM SVEMIRU OTKRILI NEOBIČNU PLANETU VELIČINE JUPITERA: Jedna stvar je posebno NEVEROVATNA! (FOTO)

Gustina ove planete je četvrtina gustine vode, ili gustina prosečnog kolačića od belog sleza

Objavljeno:

Astronomi su nedavno otkrili neobičnu planetu veličine Jupitera sa gustinom sličnom gustini slezovih kolačića, što je čini najmanje gustim gasnim gigantom ikada primećenim u orbiti crvenog patuljka.

Planeta pod nazivom TOI-3557 b nalazi se 580 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Auriga, a naučnici su je primetili pomoću 3,5-metarskog teleskopa u Državnoj opservatoriji Kit u Arizoni, piše Mashable, a prenosi Tportal.

Iako je otkrivanje novih planeta relativno uobičajeno u novije vreme​​​​​​​, ovaj gasni džin se nalazi u orbiti crvenog patuljka, što je neuobičajena pojava, kažu naučnici. Crveni patuljci se smatraju "hladnim" zvezdama i veoma su aktivne u poređenju sa, recimo, našim Suncem.

Oni izbacuju veoma intenzivne solarne oluje koje lako mogu da "oduvaju" planetarne atmosfere, što znači da u njihovim orbitama retko postoje velike planete koje, kažu naučnici, jednostavno ne mogu da se formiraju.

TOI-3557 b je prvobitno otkrio satelit TESS prepoznavši pad sjaja obližnje zvezde kada je ispred nje "proletela" ova planeta. Tokom daljih čitanja saznalo se da je TOI-3757 b širok oko 160.934 kilometara, što je nešto veće od Jupitera. Planeta takođe završi krug oko Sunca za 3,5 dana.

Gustina ove planete je četvrtina gustine vode, ili gustina prosečnog kolačića od belog sleza. Naučnici tvrde da bi planeta, kada bi se stavila u džinovsku kadu, plutala u vodi.

Tim naučnika smatra da je ova "lepršavost" planete rezultat nedostatka teških elemenata, što je izazvalo sporije formiranje kamenog jezgra, odloženo nakupljanje gasova i na kraju - nisku gustinu. Drugi faktor može biti elipsoidna orbita. U trenucima kada je planeta bliža zvezdi, višak toplote može izazvati širenje i pregrevanje atmosfere.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.