OGLASILI SE IZ UJEDINJENIH NACIJA: Tiče se izvoza žitarica
ilustracija, Foto: AP

SAOPŠTENO JE

OGLASILI SE IZ UJEDINJENIH NACIJA: Tiče se izvoza žitarica

Zvaničnik UN sugerisao je da bi Ukrajina mogla da pokuša da proširi izvozni sporazum kako bi uključila i luku u Nikolajevu

Objavljeno:

Koordinator Ujedinjenih nacija za pitanja hitne pomoći Martin Grifits izjavio je danas da je relativni optimista u vezi sa sporazumom koji bi omogiuhci nastavak žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, te da veruje da će on biti produžen biti produžen u novembru.

Ugovor o izvozu Ukrajine prvobitno je bio dogovoren na 120 dana, a Ujedinjene nacije rade na produženju sporazuma na godinu dana i na olakšicama prilikom zajedničke inspekcije brodova koju sprovode UN, turski, ruski i ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

„Mislim da bi trebalo još jednom da pogledamo neke od tih procedura da vidimo da li mogu biti pojednostavljene na neki način“, rekao je Grifits.

Zvaničnik UN sugerisao je da bi Ukrajina mogla da pokuša da proširi izvozni sporazum kako bi uključila i luku u Nikolajevu.

Dodao je da je Grifits ranije ovog meseca otputovao u Moskvu sa visokim trgovinskim zvaničnicom UN Rebekom Grinspan na razgovore sa ruskim zvaničnicima o sporazumu, a čiji je cilj da se olakša izvoz ruskog žita i đubriva na svetska tržišta.

Rojters ističe da je Rusija kritikovala sporazum, žaleći se da je njen izvoz i dalje otežan i da ne stiže dovoljno žita iz Ukrajine u zemlje kojima je potrebno, pa bi Moskva mogla da se usprotivi produženju pakta o ukrajinskom izvozu.

Prema sporazumu od 22. jula Ukrajini je omogućeno da ponovo pokrene crnomorski izvoz žitarica i đubriva, koji je stao 24. februara s početkom rata u Ukrajini.

Ujedinjene nacije su nedavno upozorile da postoji zaostatak od više od 150 brodova.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.