OVAKO ĆE IZGLEDATI POSLEDNJI RADNI DAN LIZ TRAS: Nakon ovoga njena funkcija kao PREMIJERKE će se zvanično OKONČATI
Liz Tras, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

OGLASILA SE

OVAKO ĆE IZGLEDATI POSLEDNJI RADNI DAN LIZ TRAS: Nakon ovoga njena funkcija kao PREMIJERKE će se zvanično OKONČATI

Nakon što napusti Bakingemsku palatu, Liz Tras će ponovo biti imenovana za poslanicu u Parlamentu, prvi put nakon deset godina

Objavljeno:

Riši Sunak će danas postati novi britanski premijer, saopšteno je iz Dauning strita.

On će na poziciji premijera zameniti Liz Tras, koja je nakon 45 dana na toj funkciji, prošle nedelje podnela ostavku.

Tras je danas u 9 časova po lokalnom vremenu održala poslednji sastanak sa članovima svog kabineta. Očekuje se da će u 11.15 po našem vremenu održati poslednji govor kao premijerka Britanije ispred Dauning strita 10.

Još uvek aktuelna premijerka će zatim službenim vozilom otići u Bakingemsku palatu, na svoju poslednju audijenciju kod kralja Čarlsa Trećeg.

Nakon što kralju podnese ostavku, tu će se njena funkcija premijerke zvanično okončati.

Nakon sastanka sa Liz Tras, kralj Čarls će ugostiti novoizabranog predsednika Konzervativne partije Rašija Sunaka, koji će preuzeti funkciju premijera, piše Sky news.

Kralj će ga pozvati da formira novu vladu.

Pretpostavlja se da će Sunak nakon toga otići u svoju novu rezidenciju, gde će u 11.35 po lokalnom vremenu održati prvi govor kao premijer.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Šta će dalje biti sa Liz Tras?

Nakon što napusti Bakingemsku palatu, Liz Tras će ponovo biti imenovana za poslanicu u Parlamentu, prvi put nakon deset godina.

Očekuje se da će službenim automobilom iz palate otići do zgrade Parlamenta. Prema važećem zakonu Velike Britanije ona će imati pravo da koristi službeni automobil do kraja života. Ovo pravilo važi samo za bivše premijere, a takođe će imati pravo i na lično obezbeđenje.

Ono što će joj najteže pasti je verovatno činjenica da više neće moći da koristi rezidenciju u Dauning stritu 10 i imanje u Čekersu, koje je namenjeno premijerima. Upravo na ovom imanju je Liz Tras provela prošli vikend, gde je organizovala proslavu za svoje najbliže saradnike, piše Guardian.

Liz Tras poseduje kuću u Griniču, na istoku Londona. Ona takođe poseduje imanje u Norfolku, ali će najverovatnije nastaviti da živi u Londonu zbog školovanja ćerki.

Podsetimo, Riši Sunak je juče postao predsednik Konzervativne partije, nakon što se Peni Mordaunt povukla iz trke.

Ovo je Sunaku dalo direktan put da postane novi premijer Velike Britanije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.